Den nasjonale Ibsenprisen til Mette Edvardsen

Dansekunstneren Mette Edvardsen er vinner av den nasjonale Ibsenprisen for 2016. Prisvinneren selv viser i disse dager sine arbeider på biennalen i Sydney, Australia.

Dansekunstneren Mette Edvardsen er vinner av den nasjonale Ibsenprisen for 2016. Hun vant prisen for teksten til forestillingen We to be som hadde premiere 25. mars 2015 på Black Box Teater i Oslo. We to be ble vist på Black Box som del av et større retrospektiv over Edvardsens arbeider.

Mange av Mette Edvardsens verk arbeider med hvordan fravær av virkemidler kan gjøre oss oppmerksom på språk og scenerom på nye måter. We to be som hun tildeles Ibsenprisen for, er en forestilling skrevet som en tekst. Teksten leses høyt av en utøver som sitter sammen med publikum foran en tom scene. Parallelt sendes teksten direkte på radio. Forestillingen foregår dermed samtidig på tre ulike steder: på scenen, som et skuespill i en bok, og som en live radiosending.

Edvardsen har en omfattende kunstnerisk virksomhet internasjonalt. Hun viser i disse dager sine arbeider på biennalen i Sydney i Australia som en del av prosjektet “The Future of Disappearance”, et program satt sammen av danseteoretikeren og kuratoren André Lepecki.

Mette Edvardsen danset i flere år med det belgiske kompaniet Les Ballets C. de la B., med Hans Van den Broeck (1996-2000) og Christine de Smedt (2000-2005). Siden 2002 har hun skapt et titalls egne produksjoner.

Les intervju med Mette Edvardsen på Scenekunst.no her: Store spørsmål, enkle virkemidler (12.10.15)

Den nasjonale Ibsenprisen består av 150 000 kroner og en statuett laget av billedhugger Nina Sundbye. Prisen kan hvert år deles ut til en dramatisk tekst som siste kalenderår har hatt urpremiere eller norgespremiere på en helaftens forestilling. Prisen kan også gå til en eller flere korte enaktere ved et profesjonelt norsk teater, eller til et samlet forfatterskap. Prisen er Skien kommunes pris og deles ut i forbindelse med markeringen av Henrik Ibsens fødselsdag, 20. mars.

Time has fallen asleep… fra Birmingham Central Library, Fierce Festival 2012

Sydney-biennalen har også Edvardsens prosjekt Time has fallen asleep in the afternoon sunshine på programmet, der Edvardsen og en gruppe medaktører lærer seg en bok utenat etter eget valg. Sammen utgjør aktørene et bibliotek av levende bøker, til utlån for publikum. Publikum velger en bok de vil lese, og boken tar deretter leseren med seg til et passende sted i bygget eller en tur utenfor, der leseren får teksten lavmælt framført mellom bok og tilhører. Time has fallen asleep… er inspirert av science fiction-romanen Fahrenheit 451, der bøker er forbudt fordi de anses som farlige, og folk dermed må lære bøker utenat for å bevare dem. Prosjektet handler også om selve prosessen med å memorere en tekst og viser fram det å lære og å huske som en kontinuerlig aktivitet uten et endelig materiale.

Stefan Thorsson har skrevet for Scenekunst.no om Time has fallen asleep in the afternoon sunshine på Maerzmusik i Berlin i 2015 her.mette_big

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER