Johan Harstad. Foto: John Erik Riley/Gyldendal

Den nasjonale Ibsenprisen til Johan Harstad

Forfatteren Johan Harstad ble mandag utpekt til vinner av den nasjonale Ibsenprisen for stykket OSV. Prisen tildeles en dramatiker og et stykke som er framført på norske scener siste år.

Stykket OSV. hadde urpremiere på Torshovteatret i Oslo 10. september 2013. Verket ble også lest under Scenetekstivalen i Tromsø i vår.

Les Chris Erichsens anmeldelse av stykket her: Å vise jævelskapen (Scenekunst.no 13.09.13)

Johan Harstad er født i Stavanger, og bor nå i Oslo. Han debuterte i 2001 med prosatekstsamlingen Herfra blir du bare eldre. I 2009 var han ansatt som husdramatiker ved Nationaltheateret, og skuespillet OSV. ble arbeidet fram i løpet av dette året.

Prisen ble delt ut under en festkveld på Ibsenhuset i Skien tirsdag denne uken. Det var tre nominerte til årets pris: Lisa Lie, Johan Harstad og Malmfrid Hovsveen Hallum.

Foto fra OSV., Torshovteatret / Nationaltheatret 2013. Foto: Gisle Bjørneby

I sin begrunnelse for å gi prisen til Harstad, skriver juryen:

«Harstads monumentale og ambisiøse OSV., trekker rystende paralleller mellom etterkrigstidens kriger. Gjennom en fotografs observerende blikk iakttas krigen som konsept, begrep og tilstand. I OSV. demonstrerer Harstad hvordan teatret kan være et diskusjonsrom for store temaer, uten at de mister sin kompleksitet. Som et forslag til et nåtidig historisk drama tematiseres krigens kynisme og medienes (herunder også teatrets) maktesløshet stilt overfor den. OSV. er et kompromissløst verk, som er umulig å forholde seg likegyldig til.»

Juryen har i 2014 seks medlemmer – en representant fra hver av følgende organisasjoner:
¨
Norsk Dramaturgforum: Matilde Holdhus (juryens leder)
Norsk Kritikerlag: Anette Pettersen
Norsk Sceneinstruktørforening: Audny Chris Holsen
Norsk Teaterlederforum: Harry Guttormsen
Universitetet i Oslo: Jesper Halle
Teater Ibsen/Skien kommune: Anders T. Andersen
 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER