Den internasjonale Ibsenprisen delt ut i dag

Den internasjonale Ibsenprisen ble i formiddag delt ut til det britiske teaterkompaniet Forced Entertainment, i en seremoni på Hovedscenen på Nationaltheatret. Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland overrakte prisen.

Forced Entertainment viser fire forestillinger under Den internasjonale Ibsenfestivalen. Lørdag arrangeres det også et symposium på Nationaltheatret for å hedre prisvinnerne.

Kunstnerisk leder Tim Etchells i Forced Entertainment uttaler at å gi denne prisen til Forced Entertainment viser anerkjennelse av en scenekunstpraksis som går bort fra den litterære hovedtendensen, og mot et område der man eksperimenterer og arbeider på tvers av kunstformer.

Forced Entertainment ble grunnlagt i Sheffield, England, i 1984. Gjennom improvisasjon, eksperimentering og debatt jobber kompaniet frem forestillingene sine kollektivt, stort sett uten et ferdig manus. Forced Entertainment ledes av kunstner og forfatter Tim Etchells.

Den internasjonale Ibsenprisen ble etablert av den norske regjering i 2007 og er en av verdens største teaterpriser målt i kroner. Formålet er å hedre enkeltpersoner, institusjoner og organisasjoner som har lagt en ny kunstnerisk dimensjon til dramatikken eller teatret. Vinneren mottar 2,5 millioner norske kroner, finansiert av den norske regjeringen. Vinneren utpekes av en komité oppnevnt av Kulturdepartementet. Hvert komitémedlem sitter i en periode på fire år.

Prisen kunngjøres hvert år i mars, i anledning Ibsens fødselsdag. Komiteen for denne tildelingen har bestått av:

  • Per Boye Hansen: Juryformann for Den internasjonale Ibsenprisen. Kunstnerisk leder ved Den Norske Opera.
  • Hanne Tømta, teatersjef og kunstnerisk leder for Nationaltheatret, ICON og Den internasjonale Ibsenfestivalen.
  • Dr. Thomas Oberender, direktør for Berliner Festspiele, dramaturg og forfatter.
  • Julie Holledge, professor ved Flinders University, Australia. Medlem av forskningsprosjekt Ibsen Between Cultures ved Universitetet i Oslo.
  • Roman Dolzhansky, sjefsdramaturg for Theatre of Nations (Moskva), kunstnerisk leder for New European Theatre Festival.
  • Stephane Braunschweig, teaterdirektør og kunstnerisk leder for Odéon Théâtre de l’Europe, Paris.
  • Sofia Jupither, svensk teaterregissør og kunstnerisk leder for Jupither Josephsson Theatre Company.
RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER