Dramatikerforbundets scenekunststipend Foto: Foto: Heiko Junge

De vant Dramatikerforbundets scenekunststipend

Sensur og varslere er blant temaene i vinnerprosjektene fra Kim Atle Hansen og teamet Marius Kolbenstvedt og Nina Ossavy.

– Vi ønsker å løfte fram et tema som er større enn oss selv. Derfor ser vi vårt jubileum i sammenheng med Grunnlovsjubileet i 2014 og har valgt ytringsfrihet som tema. Som en forfatterorganisasjon er det jo også naturlig for oss å sette fokus nettopp på ytringsfriheten, sier forbundsleder Monica Boracco.

– Hva skal en kjempe med når en ikke får bruke ord?
I manuskriptet til Kim Atle Hansen er alle ord som kan oppfattes blasfemisk og alt som kan tenkes å ha med religion å gjøre, tatt ut. Forestillingen vil bli full av hull. Underveis skal forestillingen stoppes og alle tilskuere sendes ut av salen.

– Det er tenkt som en hypotese over fremtidens teater som er underlagt så mange hensyn at man ikke kan uttrykke seg fritt, sier dramatikeren til Aftenposten.

 – ”Sensurert” henter inspirasjon fra saken mot Geert Wilders i Nederland, men er ikke en dramatisering av denne. Juryen berømmer Hansens prosjekt som en spennende utforskning av ytringsfrihetens relative betydning – hvordan tid og sted betyr mer for ytringsfrihetens begrensning, enn lovverk og konvensjoner. Gjennom et stramt handlingsforløp med original bruk av verfremdung, blir prosjektet en avansert lek med teatrets konvensjoner og muligheter, uttalte juryen om manuskriptet.

Varsler mistet karriere
Kolbenstvedt og Ossavys prosjekt "Still in silence" er et dokumentarbasert scenisk verk om en varsler. PÅ 1990-tallet varslet den norske FN-ansatte biologen Baard Johannessen UD om storstilt korrupsjon mellom FN-ansatte og internasjonale firmaer som leverte sprøytemidler til bekjempelse av insektproblemer i utviklingsland.

– Man må kunne si at UD har håndtert Johannessens advarsler på klønete vis. Overfor Johannessen har UD fulgt opp med mistillit. For Baard Johannessen har dette vært verre enn om UD ikke hadde gjort noe med hans advarsler i det hele tatt. Johannessen fikk ødelagt karrieren som FN-ekspert og opplevde i realiteten yrkesforbud. sa advokat Øivind Østberg til Dagens Næringsliv i 2007 da han representerte biologen i en erstatningssak. Den norske staten, ved UD, ble frifunnet i retten to år senere.

Kolbenstvedt og Ossavy har intervjuet biologen, som skal være på scenen i rolle av seg selv. Forestillingen blir en videreføring av dokumentasjonen av saken.

– Det vi synes er interessant, er en slags unnfallenhetssynd. Norge velger å ikke forholde seg til hans korrupsjonsanklager, sier Ossavy til Aftenposten.

Truet ytringsfrihet
– Scenekunststipendene er et stort løft for oss. Vi har sett etter samfunnsbevisste tekster som sier noe om Norge i dag. De to vinnertekstene er svært interessante og viser at det er mange skjulte mekanismer som begrenser ytringsfriheten i dag, selv her hos oss. Vi ser frem til å få disse prosjektene realisert på Det Norske Teatret og Black Box Teater i løpet av 2013/14, sier Boracco i en melding fra Dramatikerforbundet.

Bildet over viser fra venstre: Forbundsleder Monica Boracco, teatersjef Erik Ulfsby, dramatiker Kim Atle Hansen.

 

 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER