BIT arkiktekttegning Foto: FOTO: HENRIK NIELSEN ARKITEKTKONTOR

Byggetrøbbel for BIT

– Om vi ikke får bygget en ny Teatergarasje innen få år, er det en spiker i kisten for Bergen som scenekunstby.

Tidligere denne uken vedtok Hordaland Fylkeskommune å avvise behandling av søknad om dispensasjon etter kulturminneloven til riving av bygninger. Rivingen er nødvendig for at BIT Teatergarasjen skal kunne bygge nytt bygg som planlagt.

Det har nå kommet fram at Fylkeskonservatoren ikke er riktig adresse for søknaden. Avvisningsvedtaket fra fylket er basert på det faktum at det er Riksantikvaren som har myndighet til å behandle denne problemstillingen. Ifølge Fylkeskonservatoren ble de selv oppmerksomme på dette først for få dager siden.

– Vi stiller oss spørsmålet om saken er behandlet riktig. Dette svaret er så oppsiktsvekkende at man kan lure på om fylkeskonservator og fylkeskultursjef har misforstått noe. Det var fylkeskonservatoren som for nær et år siden ba oss om å søke dispensasjon fra fredningen. Nå svarer de med å avvise oss. Det er veldig rart. Dette har kostet oss et år med tungt arbeid – utredninger og arkitekttegninger for millionbeløp, sier kunsterisk leder for BIT Sven Åge Birkeland til Bergens Tidende i dag.

Problemet er bygningene bak en rekke med fredede hus. Disse bygningene står i veien for BITs byggeplaner.

– Ved en inkurie ble disse bakbygningen til husrekken i Nøstegaten tatt med i fredningsvedtaket kom for noen år siden. Skal disse husene være så vanskelig å få revet? Og skal dette hindre bygging av et nytt teater? Det er i tilfelle veldig spesielt, og veldig trist, sier Birkeland til BT.

Byrådsleder i Bergen kommune, Monica Mælands (H), støtter Birkeland.

– Jeg er svært overrasket over dette vedtaket, og mest overrasket over at det fullstendig mangler begrunnelse. Det er overhodet ikke problematisert at dette dreier seg om en sikringssone, og et nybygg fra 40-tallet. Det er sakens kjerne. Etter min mening får riving av disse ingen vesentlig betydning for de fredede husene foran, sier hun til BT i dag.

Birkeland sier avvisningen er både spesiell og trist.

– Vi håper vi allikevel kan finne en løsning på dette. Vi er i god dialog med Byrådet i Bergen Kommune som veldig tydelig har sagt at de ønsker Nye Teatergarasjen på denne tomten. Forhåpentligvis kan vi i samarbeid med kommunen og fylkeskommunen få en fruktbar prosess med Riksantikvaren.

Styreleder for BIT, Gunn-Vivian Eide, beklager utsettelsen.

– Men vi tar utfordringen og hiver oss rundt. Jeg vil ta initiativ til et møte med Riksantikvar Jørn Holme så snart som mulig.

Birkeland understreker hvor viktig det er å få et nybygg på plass.

– Dersom vi ikke får bygget en ny Teatergarasje innen få år er det en spiker i kisten for Bergen som scenekunstby, og dette området bak Sentralbadet kommer sannsynligvis til å stå til forfall i lang tid fremover. Det er et tap for Bergen, for Nøstet og for kulturlivet. Men jeg er fortsatt sterk i troen, sier han i en pressemelding.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER