Jørgen Knudsen

– Black Box teater skal være et alternativ

Jørgen Knudsen tiltrår stillingen som teatersjef på Black Box teater 1. august 2022. Den største jobben i hans sjefstid vil være arbeidet med nye lokaler

Den nye teatersjefen på Black Box teater, Jørgen Knudsen, må i aller høyeste grad sies å være rekruttert fra feltet teatret han nå skal lede ble opprettet for å tjene. Etter mange år som performancekunstner og medlem av det nå nesten legendariske teaterkompaniet BAKtruppen var han kunstnerisk leder for Dansefestival Barents i Hammerfest før han ble scenekunstkonsulent i Kulturrådet. Man kan derfor i hvert fall regne med at han har bred oversikt over det frie scenekunstfeltet i Norge.

Black Box teater ble opprettet på Aker Brygge i 1985. I 2004 flyttet de inn i sine nåværende lokaler i Marstrandgata på Dælenenga med en leieavtale på 20 år. Når denne avtalen går ut i 2024, skal den gamle bygningen rives, og Black Box teater må tenke helt nytt om hvor de skal være i fremtiden. Dette vil prege den påtroppende lederens teatersjefsperiode

Hvorfor har du lyst til å være teatersjef på Black Box teater?

Jeg har hatt et langt og godt forhold til Black Box teater, helt siden jeg som ung performancekunstner opptrådte der for første gang i 1988 sammen med Kurt Johannessen. Teatret har vært av stor betydning for å bringe fri scenekunst ut i offentligheten. Verdien av at Black Box teater har gitt en scene til så mange kunstnere og så mange forskjellige uttrykksformer, skal ikke undervurderes. Jeg har de siste fem årene arbeidet som scenekunstkonsulent og seniorrådgiver i Kulturrådet. Et arbeid jeg har trivdes godt med, men da stillingen på Black Box teater ble utlyst var det fristende å arbeide tettere på kunsten igjen.

Du har en mangfoldig og variert karriere i det norske scenekunstfeltet. Hva blir nytt i denne jobben?

Det meste vil jeg si, i den forstand at jeg nå skal bli kjent med Black Box teater fra innsiden og ikke bare observerer den fra utsiden. Det er mange oppgaver å ta fatt på når jeg tar over. Sentralt står selvsagt spørsmål om teatrets fremtidige lokaler. Men jeg tror jeg stiller med gode forutsetninger.

Hva mener du er Black Box teaters viktigste oppgave?

Det handler blant annet om å være et alternativ til institusjonsteatrene, både for kunstnere og for publikum. Black Box teater skal ta den frie scenekunsten på alvor og formidle denne kunsten i offentligheten så godt som mulig. Scenekunstfeltet og offentligheten har endret seg ganske kraftig i senere år. Det skaper nye problemstillinger, men også nye muligheter. Disse bør teatret gripe, og bidra til å sette premissene for den offentlige samtalen og kunstens plass i samfunnet.

Hvordan vil publikum merke at du er teatersjef?

Jeg er en uhøytidelig og nysgjerrig person. Jeg håper at dette er egenskaper som vil prege stemningen på teatret, ikke minst for publikum. Både publikum som allerede trives på teatret og liker å bryne seg på programmet, og de som jeg håper vi kan pirre nysgjerrigheten til. Selv om kunsten kan og skal utfordre, ta risiko og ryste i oss, skal det ikke være en høy terskel å ta turen til teatret.

Har du et manifest for det frie scenekunstfeltet og Black Box teater?

Manifest har jeg ikke. Men jeg har noen tanker om hvordan Black Box teater kan utvikles fremover, om hvordan programmeringsansvaret kan deles med flere for å få øye på kunstnere og uttrykksformer som publikum bør få møte. Jeg ser frem til å diskutere disse tankene med de ansatte på teatret, kunstnere og andre samarbeidspartnere. Så dette får jeg komme tilbake til etter at jeg har tiltrådt stillingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER