Hedda Dahl Torp Foto: Foto: Bjørn Moe

Beste kvinnelige hovedrolle:

Ane Dahl Torp. Se resten av Heddaprisvinnerne her!

I kveld ble Heddaprisene delt  ut for 15. gang.

Det er de store teatrene som dominerte kvelden. På lista over de nominerte til Årets forestilling var tre av fem fra Det Norske Teatret – Abrahams barn, Norge-Brasil og Sorga kler Elektra. Vinneren ble Abrahams barn.

To forestillinger har stått for hele ti Hedda-nominasjoner: Det Norske Teatrets Sorga kler Elektra og Misantropen på Rogaland Teater var begge nominert til fem Hedda-priser hver.

– Vi er strålende fornøyde og veldig stolte. Det er spesielt moro at vi er nominert for så forskjellige forestillinger, sa teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret til NRK i forkant av prisutdelingen..

Ane Dahl Torp vant sin første Heddapris for tolkningen av dobbeltrollen Shen Te/Shui Ta. Som vinner av prisen for Beste Kvinnelige Hovedrolle i Bertolt Brecths Det gode mennesket fra Sezuan på Det Norske Teatret kunne hun feire sammen med ikke mindre enn 3 prisvinnende kolleger fra samme teaterhus: Gjertrud Jynge og Torbjørn Eriksen vant begge birolle/medspillerprisene for sine sceneprestasjoner i den tungt nominerte Sorga kler Elektra, mens publikumssuksessen Abrahams barn av og med Svein Tindberg ble kåret til Årets forestilling 2012.

Den andre hovedrolleprisen gikk til Mattis Hermann Nyquist for hans tilnærming til Molières Alceste i Misantropen på Rogaland Teater. For samme forestilling fikk den unge regissøren Sigrid Strøm Reibo regiprisen. Reibo har også utmerket seg det siste året med den underholdende Black Rider på Hålogaland Teater og fikk prisen for begge disse forestillingene.

Årets konferansierer Jan Gunnar Røise, Mariann Hole og Thorbjørn Harr vant prisen i kategorien Særlig Kunstnerisk Innsats for Komilab-prosjektet på Nationaltheatrets biscene, Torshovteatret.

Juryen skriver at de i teateråret 2011-2012 har sett en tendens til at norsk teater tar samtiden mer på pulsen, og at det visuelle aspektet ved teatermediet ofte er det mest spennende ved mange oppsetninger. Boya Bøckmann, som hadde ansvar for videodesign på Sorga kler Elektra, fikk prisen for Beste Visuell Design med sitt vakre og mangfoldige video- og lysdesign til De Utvalgtes Kunsten å bli tam på Black Box Teater.

I fjor fikk juryen kritikk for at de ikke hadde nominert en eneste barne- og ungdomsforestilling. I år var det hele fem nominerte i kategorien (se faktaboks). Vinneren ble Veggen på Hordaland Teater. Forestillingen, med blant annet musikk av Karoline Krüger, ble belønnet for sin "lekne inngang til et alvorlig tema i et sjeldent poetisk univers".

Scenekunst.no var tilstede under årisutdelingen, og følger opp med reportasje!

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER