Kulturbyråd Julie Andersland med prisvinnerne Håkon M. Skrede (t.v.) og Ruben S. Gjertsen. Foto: Bergen kommune / Katarina Lunde

Bergen kommunes priser til komponist og kormester

Bergen kommune delte torsdag ut sine årlige kunstner- og kulturpriser.

Bergen kommune delte torsdag ut stipend og priser til byens profesjonelle kunst- og kulturliv.

Kommunens kunstnerpris på 100 000 kr. tilfalt i år komponist Ruben Sverre Gjertsen. Prisen gis til en kunstner som har gjort en fremragende innsats i Bergens kulturliv, særlig innen nyskapende kunst. Gjertsen studerte i Bergen med Morten Eide Pedersen og James Clapperton. Siden har han vært stipendiat tilknyttet det nasjonale programmet for kunstnerisk utviklingsarbeid, og de siste årene har han undervist ved Griegakademiet som førsteamanuensis i komposisjon.

Gjertsens musikk er framført av en rekke internasjonale ensembler som Ensemble Intercontemporain, Luzern Festival Orchestra under dirigent Pierre Boulez, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Nouvel Ensemble Modern, BIT20 og Oslo Filharmoniske Orkester. Komponisten mottok Spellemannprisen i 2009 for utgivelsen «Grains» og ble tildelt Arne Nordheims komponistpris året etter.
Kunstnerprisen deles i år ut for 24 gang.

Kulturprisen på 50 000 kr. gikk til kormester Håkon Matti Skrede. Skrede er kormester for Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og Bergen Nasjonale Opera. Han er også dirigent for Bergen guttekor, Bergen pikekor og Collegium Musicum. Han grunnla Bergen guttekor i 2008 og Bergen pikekor i 2010 og var med på å grunnlegge Edvard Grieg Ungdomskor. Han har også startet et aspirantkor for de aller yngste barna.

Bergen kommunes kulturpris tildeles en person eller gruppe som har virket til et vesentlig løft for kulturlivet i Bergen.

Talentprisen på 15.000 kroner gikk i år til låtskriver og musiker Mira Thiruchelvam, musiker i Fargespill og låtskriver og musiker i bandet “9 grader nord”.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER