Monica Boracco. Foto: Terje Rygg Foto: Terje Rygg

Bak kulissene

Monica Boracco entrer scenen som ny leder for Dramatikerforbundet. – Dramatikere står bak alle historiene vi omgir oss med på tv, kino, teater og radio i løpet av en dag, minner hun oss på.

I forrige uke ble det klart at Monica Boracco blir ny forbundsleder for Norske Dramatikeres Forbund. Hun overtar etter Gunnar Germundson, som har ledet forbundet siden 2006.

Gratulerer med ny jobb, og rett på sak: Hva blir de viktigste arbeidsområdene dine i tiden fremover?
– I en digital samtid er ivaretagelse av opphavsretten til film og tv for dramatikerne en viktig oppgave.  Det hersker en mild forvirring rundt konsekvenser av lovlig nedlastning og streaming som for eksempel ved digitalt utlån av film på bibliotekene, video on demand osv.  Samtidig har vi store utfordringer når det gjelder den ulovlige fildelingen. For teaterfeltet ser jeg at vi har en utfordring i å bedre de økonomiske rammebetingelsene til Dramatikerne. De tjener rundt halvparten av hva Filmdramatikerene tjener, og honoraret har stått stille i seks år.

Hvor er du nå?
– Jeg har med en viss ærefrykt satt meg i sjefsstolen i Dramatikerforbundet der jeg ble valgt inn som leder for en uke siden. Dramatikerforbundet er et tradisjonsrikt, men også et offensivt og fremadskuende forbund. Medlemmene våre skriver for alt fra hovedscener til dataspill.  Mange divergerende interessefelt, men med det til felles at vi alle skriver dramatikk i en eller annen form.

Hva var den siste forestillingen eller konserten du så?
– Det var «Lindås» av Eirik Fauske på Black Box.

Hva er ditt aller første scenekunstminne?
– Jeg så Nøtteknekkeren i Operaen som 8-10-åring. Jeg klagde til moren min om at det var for mye dansing og jeg ville at de skulle komme til poenget og fortelle historien!

Hvem har hatt mest innflytelse på deg?
– Ibsen, Strindberg, Ingmar Bergman, Lucy Montgommery og Astrid Lindgren.

Hva er du redd for?
– Å bli syk!  Dramatikere, som andre kunstnere, mangler jo fundamentale sosiale rettigheter som sykelønn!

Hva ville du gjort om du var kulturminister for et år?
– Jeg ville bygget en egen scene for ny norsk dramatikk for barn og unge!

Hva er drømmeprosjektet ditt?
– En politisk ladet kul ungdomsmusikal. En ny Hair eller West Side Story om vår tid.

Hva kunne fått deg til å gå i demonstrasjonstog?
– Jeg har i varierende omfang engasjert meg i samfunnsdebatten og går gjerne i tog for saker som i kjernen dreier seg om ivaretagelse av menneskerettigheter.

 

 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *