Back to Back Theatre. Foto: Jeff Busby

Australsk teaterkompani tildeles Den internasjonale Ibsenprisen

Det australske teaterkompaniet Back to Back Theatre er blitt tildelt Den internasjonale Ibsenprisen 2022. Det melder Nationaltheatret i en pressemelding.

Med base i Geelong i den australske delstaten Victoria, har Back to Back Theatreopptrådt på ledende kulturfestivaler og -scener over hele verden.

Back to Back Theatre er de første australske vinnerne av Den internasjonale Ibsenprisen. Alle skuespillerne i ensemblet har normbrytende funksjonsvariasjoner. Tidligere vinnere av prisen inkluderer ikoniske teaterkunstnere som Taylor Mac, Christoph Marthaler, Forced Entertainment, Peter Handke, Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels og Jon Fosse.

Ved å blande det faktiske og det fiktive, det erfarte og det spekulative, det brutale og det ømme, skaper Back to Back Theatre scenekunst som alltid er uforutsigbar, uventet, unik. Siden begynnelsen i 1987 har teaterselskapet, i følge komiteens begrunnelse, «konsekvent og standhaftig utfordret sosiale og kulturelle forestillinger og konstruksjoner». Selskapet henfaller aldri til lettvinte svar eller fiks ferdige løsninger, men dyrker i stedet et mulighetenes teater basert på samarbeid, et mangfold av sameksisterende perspektiver og nødvendig kaos, i anerkjennelse av at demokrati er rotete og vanskelig.

Ingrid Lorentzen, juryleder for Den internasjonale Ibsenprisen og ballettsjef ved Den Norske Opera & Ballett, sier: «Vi er stolte av å kunne hedre et fremragende og unikt teaterkompani. Back to Back stiller spørsmål til publikum, til samfunnet og til hverandre gjennom sine banebrytende verk. Forestillingene deres er urovekkende, engasjerende og tankevekkende.»

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen gratulerer Back to Back Theatre med prisen, og beskriver prisvinnerne som «et enestående, modig og nyskapende teaterkompani som setter viktige etiske og menneskelige problemstillinger på agendaen.» De vil opptre på Nationaltheatret i september i forbindelse med prisutdelingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER