Marte Sæther i “Strender”. Foto: Danseinformasjonen

Ærespris til Marte Sæther

Marte Sæther tildeles Danseinformasjonens ærespris for 2013. Sæther er tidligere rektor ved statens Balletthøgskole. – Hun hadde et usedvanlig talent og dristighet i sin fordypning i nye danseretninger, skriver juryen.

Prisen vil bli delt ut fra hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett etter forestillingen Barokk Mesteraften lørdag den 30. november 2013. Prisutdeler er ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Æresprisen deles ut for 17. gang. Tidligere prismottakere er blant andre Edith Roger, Anne Borg, Runar Borge, Anne Grete Eriksen, Kjersti Alveberg og Ellen Kjellberg.

Juryen skriver:

"Marte Sæther mottar prisen for sin banebrytende karriere som danser, pedagog og fremmer av dansens interesser i Norge gjennom mange år.

Som klassisk skolert danser i Nasjonalballetten gjorde hun flere av de store rollene på det klassiske repertoaret. Hun hadde et usedvanlig talent og dristighet i sin fordypning i nye danseretninger, og det moderne formspråket og Grahamteknikken ble etterhvert hennes spesialitet. Samarbeidet mellom æresprisvinneren, koreograf Glen Tetley og komponist Arne Nordheim er en viktig del av norsk dansehistorie, med "Strender" fra 1974 som et stort høydepunkt. Marte Sæthers sterke utstråling og tilstedeværelse på scenen, og i studio som pedagog, er bemerkelsesverdig. Med sitt engasjement er hun fremdeles med på å utvikle norsk dans videre."

Marte Sæther ble født i 1944 på Nordstrand. Hun er utdannet hos Gerd Kjølaas og debuterte i Den Norske Opera i 1967 som den hvite svanen i Svanesjøen "til publikums store jubel," det siste i følge Aftenposten. Størst i karrieren er likevel hennes rolletolkninger i moderne balletter, bl.a. i Glen Tetleys Mythical Hunters og Strender. Sæther danset også i Kari Blakstads I all evighet og Hedda.

Sæther fikk Norges første dansekritikerpris for Strender, som også var hennes avskjedsforestilling som danser i 1985.

Sæther er høyt respektert blant dagens aktive dansere og koreografer for sitt langvarige virke som pedagog i Graham-teknikk, først ved Operaens Ballettskole fra begynnelsen av 70-tallet og på balletthøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo (tidligere Statens Balletthøgskole) siden 1979.

Sæther innstuderer fremdeles repertoar og rolletolkning og har som kunstpedagog preget flere generasjoner dansekunstnere, skriver Danseinformasjonen i pressemeldingen.

Marte Sæther var rektor ved statens Balletthøgskole fra 1987 til 1991.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER