Thea Stabell. Babettes gjestebud, Nationaltheatret 2013.

Æresmedlem av Skuespillerforbundet

Skuespiller, instruktør og professor Thea Stabell er utnevnt til æresmedlem av Norsk Skuespillerforbund.

Thea Stabell er skuespiller, instruktør og pedagog. I 2006 ble hun landets første professor i skuespillerkunst. Tre år senere ble hun også utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater.

Nå er Stabell også æresmedlem av Norsk Skuespillerforbund. Utnevnelsen fant sted under en fagkonferanse på Losby Gods i forbindelse med forbundets 115-årsdag,

Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap kan tildeles personer som har gjort en særskilt innsats for skuespillerkunsten.

– Få andre fortjener betegnelsen teatermenneske så godt som Thea Stabell, sa forbundsleder Hauk Heyerdahl i sin tale til det nye æresmedlemmet: – Å oppsummere hennes karriere virker som en håpløs øvelse. For det første er den langt fra over, for det andre har hun en CV som veier 40 kilo. Det var i alle fall vekten av hennes professoratsøknad med dokumentasjon.

Thea Stabell (født Dorothea Jessie Stabell i 1939) debuterte som skuespiller på Oslo Nye Teater i 1963. Etter noen år der, og senere ved Trøndelag Teater, gikk hun over til å være frilansskuespiller og -instruktør fra 1970. Samme år begynte hun dessuten å jobbe ved Statens Teaterhøgskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo) som pedagog i skuespillerfag og stemmebruk.

Fra 1992 til 1994 var Stabell kunstnerisk leder for Torshovteatret. Som instruktør har hun regissert for både scene og fjernsynsteater, alt fra samtidsdramaer til klassiske greske tragedier. I samarbeid med NORAD deltok hun over en tiårsperiode i flere kompetanseoppbyggende prosjekt for teater i Burkina Faso.

Stabell ble pensjonist i 2009, men er fremdeles aktiv som kunstner. Hun spiller for tiden monologforestillingen Babettes Gjestebud som står på Nationaltheatrets program.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER