S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 8. mars 2007

-Vi føler ansvar, menn får autoritet

-Allsang er undervurdert, sa Henriette Steenstrup (th.), og fikk 8.mars-deltakerne med på kvinnekampsangen fra 1970-tallet: “Vi är många, vi är hälften av alla dom som finns”.


Publisert
8. mars 2007
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/vi-foler-ansvar-menn-far-autoritet/
Facebook

-Når en kvinne blir leder, føler hun et stort ansvar. Når en mann blir leder, får han en vanvittig autoritet, sa leder for Ibsenfestivalen, Ba Clemetsen, på kulturminister Trond Giskes 8. mars-treff for kvinner i kultur i Oslo i dag.

Tekst og foto: Julie M. Løddesøl

Slagferdige kvinner i kulturledelse samtalte på kulturminister Trond Giskes initiativ i dag, om likestilling, i Nationaltheatrets restaurant i Oslo. Her var lite offerholdning, såvidt denne (kvinnelige) journalisten kunne oppfatte, snarere selvironi og humor over egen situasjon og utålmodighet. Kvinnene ønsker at kultursektoren også skal tenke bevisst på likestilling, både i ledelse og i kunstutøvelse.

Scenekunstfeltet var godt representert. Skuespiller Ingjerd Egeberg var tidlig i sin karriere teatersjef på Rogaland Teater. Ett av hennes poeng var at de som rekrutterer ledere til kulturinstitusjoner må være åpne for at det finnes andre måter å lede på. Hun syns hun fikk rare spørsmål før hun ble ansatt:

Konfliktsky eller ikke

-Kan du ta raske beslutninger, ble jeg spurt. Jada, sa jeg, og løy for jeg liker slett ikke å ta raske avgjørelser, men det er jo det man skal kunne. Er du konfliktsky, var neste spørsmål. Nei, det er jeg ikke, svarte jeg, og løy igjen. Som teatersjef erfarte jeg at alle beslutningene jeg tok raskt, måtte jeg ta omigjen, for de var ikke riktige. Og jeg lærte at det går an å gå inn i situasjoner og ta saken før det er blitt konflikt, sa Egeberg, som sa at hun liker å lede gjennom å jobbe i team, og samtale med folk før avgjørelser fattes. Er man moderne i måten man leter etter lederkandidater på, vil man finne flere, var hennes påstand om headhuntere, og fikk støtte av andre talere.

Ikke bare ledere, men også styrene for kulturinstitusjonene var med i statistikken som Trond Giske presenterte. Tallene er som alle vet i mennenes favør, selv om kvinner er de største kulturbrukere (publikum) og det er flest kvinner som utdanner seg innen kulturfagene. Selve statistikken med likestillingsperspektiv er ny, og den fikk Giske skryt for å ha laget, men man ønsket flere tall, gjerne mer dokumentasjon. Giske tok selvkritikk på at fordelingen av kvinner og menn i styrene ikke er god nok.

Ikke bare halleluja

Noen få kritiske røster fantes: Shanti Brahmachari, leder for Norsk skuespillersenter, har jobbet med maktutredning og sett en dobbel diskriminering; når man både er kvinne og innvandrer.

-Hvite menn ansetter hvite menn, og hvite kvinner ansetter hvite kvinner, sa Brahmachari, til de øvrige deltakerne, som alle var hvite. Det finnes altså ikke en felles motstander for kvinner i kultur i Norge. Litt malurt helte også musiker og syngedame (hun bruker tittelen selv) Marianne Antonsen, styreleder i Gramart, i begeret. Hun sa:

-Ingen har gjort det så vanskelig for meg å være kvinnelig leder som andre kvinner. Vi har alle her et ansvar for å backe kvinnelige ledere.

Festivalleder Ba Clemetsen fra Nationaltheatret sa at det også finnes en aldersmessig diskriminering. Til stor latter siterte hun teatermannen Allan Edwall:

“När man entligen har supit till sig et andlete, då har man tappat minnet.”

Eget lederopplegg

Hva kommer ut av at Trond Giske samler 25 spesielt utvalgte gjester til å snakke om likestilling i kultur? I sin oppsummering lovet kulturministeren i hvert fall å sette igang et eget leder-/mentoropplegg for kvinner i kultursektoren. Forslaget ble diskuterte 8. mars ifjor, og det ble applaudert av de fleste i år. Dessuten lovet Giske å se på styresammensetningen i kulturinstitusjonene, utvide statistikken på kulturfeltet, og at neste møte om likestilling i kultur skal holdes før 8.mars 2008.

Les om Norsk


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no