S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Hild Borchgrevink, redaktør – 2. mars 2016

Teater og virkelighet


Publisert
2. mars 2016
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter Teater

Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/teater-og-virkelighet/
Facebook

Siviløkonom Johan Fredrik Odfjell opplever i følge Bergens Tidende at stykket Vår ære/Vår makt som for tiden går på DNS, gir en uriktig framstilling av hans familie. Odfjell har både foran publikum og overfor teatersjefen bedt teatret endre forestillingen.

Nordahl Griegs Vår ære og vår makt ble forsøkt stoppet av Den Nationale Scenes styre da det ble uroppført i 1935. Nå skaper en ny versjon debatt.

Diskusjonen gjelder regissør Tore Vagn Lid og dramatiker Cecilie Løveids stykke Vår ære/Vår makt, som for tiden går på DNS. Stykket tar utgangspunkt i Nordahl Griegs Vår ære og vår makt, som handler om den såkalte jobbetiden under første verdenskrig og forholdet mellom sjømenn og skipsredere.

Siviløkonom Johan Fredrik Odfjell, som også har sittet i DNS’ styre, opplever at det nye stykket fremstiller skipsreder Fredrik Odfjell, hans bestefar, på en måte som ikke stemmer med virkeligheten. Blant annet opplever Odfjell at oppsetningen indikerer at Fredrik Odfjell var en av rederne Nordahl Grieg hadde i tankene da han skrev Vår ære og vår makt.

Johan Fredrik Odfjell har blant annet framført sin kritikk både foran publikum i teatersalen under en samtale på teateret 23. februar og for teatrets ledelse.

Som svar har regissør Tore Vagn Lid utdypet sine kunstneriske valg i en tekst på bloggen sin, som Scenekunst.no på forespørsel har fått gjenpublisere her.

Her fremholder Lid blant annet at Fredrik Odfjell er nevnt som én blant en rekke aktører og karakterer i teaterforestillingen, og at å forstå Vår ære/Vår makt som om forestillingen handler om enkeltpersoner eller konkrete rederier, er reduserende.

– Det vrimler av navn og referanser fra Grieg og hans samtid, sier Lid til BT. Flere av disse navnene som framtrer på video og fotografier i stykket, er streket over. – Dette er et viktig grep i stykket, sier regissøren.

I forestillingen projiseres et stort antall fotografier på lerreter. På et av disse ser det ut som om et Odfjell-skip ble torpedert og at mannskapet omkom. Ingen liv gikk tapt på Odfjell-eide skip under 1. verdenskrig, og teatret har etter samtaler med Johan Fredrik Odfjell fjernet dette ene bildet og satt opp en plakat i foajeen som understreker dette.

BT skriver at Odfjell ønsket ytterligere endringer i stykket.

Selv om han i samtalene skal ha henvist til straffelovens bestemmelser om ærekrenkelse, har Johan Fredrik Odfjell besluttet å ikke bruke mer tid på saken.

Odfjell skal også ha bedt teatersjef Agnete Haaland presisere offentlig at Nordahl Grieg ikke hadde noen av Johan Fredrik Odfjells slektninger i tankene da Grieg skrev Vår ære og vår makt.

Det siste vil teatersjefen ikke gjøre. – Hvem Nordahl Grieg hadde i tankene da han skrev det opprinnelige stykket, er det bare Grieg selv som kan svare på. Han ble som kjent skutt ned over Berlin i 1942. Vi kan korrigere faktafeil, men ikke det kunstneriske uttrykket i forestillingen, uttaler Haaland blant annet til avisen.

- Den kunstneriske friheten og ytringsfriheten står sterkt i Norge. Så sterkt at vi verken kan eller vil endre forestillingens innhold, sier Agnete Haaland til Bergens Tidende.

Les Scenekunst.nos kritikk av Vår ære/Vår makt her: Et overskuddsprosjekt av de sjeldne (04.02.16)


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no