Mia Habib. Foto: Chris Erichsen

Svar til Roald Ribe, Liberalistene Oslo 

Mia Habib svarer i dette innlegget på tilsvaret fra Liberalistene i Oslo som for noen dager siden forsvarte sitt politiske syn som noe som ikke kan innebære rasisme.

Jeg merker meg Roald Ribes svar på vegne av Liberalistene Oslo knyttet til min uttalelser i Scenekunst 28. februar angående min anmeldelse av Resett. Han mener at jeg feilaktig plasserer partiet Liberalistene langt ute på høyresiden av den politiske aksen.

Det finnes ulike måter å forstå venstre-høyre-aksen på. En måte er å se på forholdet mellom stat og marked. Med en slik akse vil høyresiden gå inn for en mindre stat enn venstresiden, der private bedrifter overtar flere av statens oppgaver og skattenivået reduseres. På denne aksen ligger Liberalistene utvilsomt lang til høyre, siden partiet – som beskrevet av Ribe selv – går inn for begrenset statsmakt og, ifølge Liberalistenes partiprogram, ønsker en stat som begrenser sitt ansvar til områdene politi, forsvar og rettsvesen.

En annen måte å se venstre-høyre-aksen på er, som Ribe skriver, å se en akse som går fra ulike kommunistiske retninger til det man kaller høyreekstremisme, som for eksempel en fascistisk ideologi. Her kan åpenbart ikke Liberalistene – med sitt ultraliberalistiske utgangspunkt – plasseres.

Disse to ulike perspektivene gjør at man kan snakke om to ulike politiske landskap langt til høyre i politikken. Det byr på utfordringer med å holde tungen på rett plass. Samtidig kan ideer flyte på tvers av ideologier som står i sterk opposisjon til hverandre, for eksempel på grunnlag av felles forakt for mer etablerte politiske bevegelser eller for offentlig pengebruk.

Min anmeldelse er av Resett og deres rasistiske kommentarfelt. Det hersker ingen tvil om at Resetts verdigrunnlag kan plasseres i et høyreradikalt landskap, som ikke er videre liberalt (selv om enkelte nok vil forfekte en sjåvinistisk liberalisme: frihet for oss, men ikke for de andre).

Min anmeldelse er ikke rettet mot Liberalistene.

Resett opererer likevel ikke i en isolert boble. Det er dette jeg ønsker å peke på i mine uttalelser. Ifølge Avisa Nordland er det et sentralstyremedlem i Liberalistene som eier domenet som Sløseriombudsmannen opererer fra. Flere personlige meldinger av ufin karakter som jeg har mottatt på min Facebookside er fra profiler som oppgir at de er medlem av Liberalistene. Og, i Sløseriombudsmannens kommentarer nevner han tidvis at Liberalistene eller Fremskrittspartiet er gode politiske partier man bør stemme på om man ønsker endring. Med andre ord er det påfallende mange medlemmer fra nettopp partiet Liberalistene som er aktive på Sløseriombudsmannens profil.

På tross av at Liberalistene er individualister er det allikevel vanskelig ikke å knytte dette til partiets navn.

På Sløseriombudsmannens profil og i kommentarfeltet finner man ikke mange rasistiske kommentarer. Men det man finner i overkant mye av fra profilen er en ufin uthenging av blant annet samtidsdanskunstnere. Her følger det et kommentarfelt som inkluderer seksuelle kommentarer og nedlatende uttalelser hvor Sløseriombudsmannen selv er aktiv. Det er også påfallende hvordan Sløseriombudsmannen de siste dagene ikke har brukt spalteplass på å ta avstand fra Resett og deres yngleplass for ekstreme uttalelser av rasistisk karakter. Han bruker heller kommentarfeltet på å nøre opp under mer hat mot meg og det faktum at jeg har anmeldt Resett. Han får god hjelp fra mange kamplystne i sine kommentarfelt.

Det er derfor bra at Ribe i sitt svar så tydelig legger vekt på at partiets program hviler på at man skal la andre få være i fred, og at det så og si er selvmotsigende for et medlem av Liberalistene å være rasist. Slik jeg leser ham tar han ikke bare avstand fra Resett, men også fra en rekke av sine egne medlemmer. Det kan synes som at dette kan gi en mulighet for Liberalistene til å røyke ut sine egne mobbere, og å klargjøre sin egen politiske profil.

Jeg er glad hvis min anmeldelse og uttalelser kan få flere til å bli tydeligere i sitt arbeid mot hatefulle og rasistiske ytringer, inkludert Liberalistene.

KOMMENTAR
 • Aleksander Aas :

  Dette synes jeg var et fint svar. Nå er det slik at vi ikke kan kontrollere alle eller hvordan de velger å fremstå i sosiale medier. I møte med våre medlemmer håper jeg at du stort sett finner almen dannelse.

  Nå er det også slik at vi har ulike hatter på hodet i ulike situasjoner i livet. Selv om jeg som nestleder i Liberalistene Oslo har mine tanker er jeg også ansatt, og har andre private interesser der jeg ikke går med den samme hatten på. Slik finnes det også lærere i Liberalistene som snakker om sosial demokratiet og hvordan dette fungerer i samfunnsfagtimen, Liberalister som er bønder og mottar statlig støtte selv om de ønsker å fjerne den, og mange andre. Sløseriombundsmannen får snakke for seg selv, men som Roald skrev er det med en annen hatt enn om han representerer partiet. Partiet Liberalistene har ingen tilknyttning til Resett, Sløseriombudsmannen eller noen andre beskrevet i det første innlegget.

  Rasisme er ett begrep vi aktivt er motstandere av som det eneste partiet som er for fullstendig fri innvandring. Som minoritet selv er jeg ekstremt opptatt av at rasisme ikke vannes ut ved at det brukes som et politisk grep gjennom annmeldelser av meningsmotstandere. Dette har jeg sett flere tilfeller av og det oppleves – av meg – som et hån mot de som har kjempet for likhet og mot undertrykkelse før oss.

  Dette sagt, jeg har ikke sett kommentarene du har opplevd. Dersom du opplever sjikane fra medlemmer av partiet ta gjerne kontakt med oss slik at vi kan se på dette.

 • Knut-Eirik Baade :

  Det er vanskelig å vite hva som har blitt sagt av hvem, om det ikke legges frem dokumentasjon. Jeg foreslår at du legger ut rubbel og bit av disse meldingene, med fullt navn og profilbilde (så vi er sikre på at det matcher riktig navn) et eller annet sted, så får vi ta et oppgjør med dette internt i partiet om det du mottar faktisk er over streken. Jeg tviler på at en slik offentliggjøring er ulovlig, da det som er på din vegg er din eiendom. Generelt får folk stå for det de mener, så det er ingen grunn til å beskytte de som skriker høyest. §185 gjelder også deg, til din fordel her.

  Det er synd om voksne mennesker ikke greier holde seg innenfor en rimelig grad av saklighet overfor meningsmotstandere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER