Påtroppende operasjef Randi Stene og ballettsjef Ingrid Lorentzen. Foto: Erik Berg

Randi Stene ny operasjef

Randi Stene er ansatt som ny operasjef i Den Norske Opera & Ballett etter Annilese Miskimmon som meldte sin avgang i fjor. Dette melder Operaen i en pressemelding.

Mezzosopran Randi Stene har opptrådt ved anerkjente operahus og konsertsaler over hele verden. I tillegg har hun vært solist ved Det Kongelige Teater i København fra 1988–2019. Hun er per i dag ansatt ved Norges Musikkhøgskole som professor i sang, og ved Trondheim Symfoniorkester & Opera som operasjef. Fra 1. august 2020 blir hun sjef for Nasjonaloperaen, men vil begynne å planlegge framtidige operasesonger allerede denne våren. For tiden er hun i prøver på Tsjajkovskijs opera Eugen Onegin, der hun synger rollen som Larina i en produksjon som har premiere på Hovedscenen 15. februar.

– Jeg har sunget ved mange scener, men Operaen i Oslo har noe helt spesielt. Med sin åpne, innbydende arkitektur og unike akustikk er det som om bygningen ber oss om å lage stor kunst. I tillegg løfter den fram oss som enkeltkunstnere og hjelper oss til å prestere på vårt beste. Det skal jeg også gjøre som operasjef: skape opera på et høyt internasjonalt nivå, som når ut til og treffer mange. Samtidig skal jeg spille norske og nordiske sangere gode. Opera er en fantastisk kollektiv uttrykksform og jeg merker den sterke viljen og entusiasmen blant husets ansatte i alle avdelinger. Sammen med dem, og med distrikts- og regionoperaene, skal vi fortsette å bygge Norge som operanasjon. Det er en oppgave jeg gleder meg til å ta fatt på, sier påtroppende operasjef Randi Stene.

 

Randi Stene ble født i Trondheim i 1963, og er utdannet fra Norges Musikkhøgskole og Operaakademiet i København. Mezzosopranen opptrådte på Det Kongelige Teater første gang i 1988, og var fast tilknyttet teatret som solist fram til august 2019. Stene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i den engelske konkurransen «Cardiff Singer of the World» i 1991 og da hun sang Octavian i Rosenkavaleren på Théâtre du Châtelet i Paris. Siden har hun opptrådt på flere av verdens ledende scener – som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris, Komische Oper i Berlin, Oper Frankfurt og La Monnaie i Brussel – i roller som Cherubino i Figaros bryllup, tittelrollen i Carmen, Dorabella i Cosi fan tutte, Orfeo i Orfeo og Euridice, Dido i Dido og Aeneas, Lucretia i The Rape of Lucretia, Charlotte i Werther, Fricka i Valkyrien og Rhingullet, Brangäne i Tristan og Isolde, Kundry i Parsifal, Ortrud i Lohengrin, Santuzza i Cavalleria Rusticana, Eboli i Don Carlos, Amneris i Aida og Herodias i Salome.

Stene har også en betydelig karriere som konsertsanger og har blant annet sunget ved Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein i Wien, Carnegie Hall i New York, Barbican i London, Festspillene i Salzburg og Edinburgh Festival, under ledelse av dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Pierre Boulez, Christoph von Dochnany, Bernhard Haitink, Andres Nelsons Yannick Nezet-Seguin og Antonio Pappano. Hun har også gjort en rekke CD-innspillinger, med blant andre Wiener-filharmonikerne, Oslo-Filharmonien, Håvard Gimse og Burkhard Kehring. I 2005 etablerte hun festivalen Sommersang på Ringve i Trondheim. I årene 2015–17 var hun kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival på Hamar, og siden 2019 har hun vært kunstnerisk leder (sammen med Håvard Gimse og Vilde Frang) for Oslo Kammermusikkfestival. Fra 2010 har hun vært førsteamanuensis, senere professor i sang ved Norges Musikkhøgskole. I 2013 ble hun tilknyttet Trondheim Symfoniorkester og Opera som casting-ansvarlig, og fra januar 2019 som operasjef.

Den Norske Opera & Ballett melder samtidig at ballettsjef Ingrid Lorentzen har fått forlenget sitt åremål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER