Per Aabel i Nationaltheatrets produksjon Hjem, 1971. Foto fra Sceneweb.no

Per Aabels arkiv til Nasjonalbiblioteket

Skuespiller Per Aabels arkiv er overført til Nasjonalbiblioteket. I dag arrangeres et miniseminar der deler av arkivet blir vist fram.

Per Aabel (1902–1999) var en avholdt skuespiller i sin generasjon. Hans lange karriere gjenspeiles i en rekke akvareller og skisser, turnéplakater og rollehefter, fotoalbum, brev og invitasjoner som Nasjonalbiblioteket nå har mottatt i gave.

– Per Aabels fotoalbum dokumenterer flere generasjoner med norske skuespillere, sier forskningsbibliotekar ved NB, Benedikte Berntzen, i en pressemelding. – Teaterplakatene han har tatt vare på, viser at han turnerte både i Norge, Norden og USA. Vi har blant annet en plakat fra London-oppsetningen av Accounting for Love (Eventyret), med Aabel i rollen som Valentin. En rolle han i løpet av sitt liv spilte nesten 700 ganger, forteller hun.

Aabel var utdannet innen både dans og tegning, og på 1920-tallet skrev han reportasjer med egne illustrasjoner fra danseforestillinger i byer som London og Berlin.

Flere av Aabels illustrasjoner er med i materialet Nasjonalbiblioteket har mottatt.

Det er Per Aabels nieser Marit og Astrid Aabel som har gitt arkivet i gave til Nasjonalbiblioteket. Arkivet vil nå bevares og formidles som del av den norske kulturarven. Nasjonalbiblioteket viser fram deler av arkivet på et miniseminar onsdag 26. februar.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER