Jorunn Kjellsby (foto: DNS) og Helge Jordal Foto: DNS og actors44.com

Nye æresmedlemmer i NSF

Norsk Skuespillerforbund utnevner Jorunn Kjellsby og Helge Jordal til æresmedlemmer.

Det forteller forbundet i en pressemelding.

Jorunn Kjellsby (1944) startet sin karriere ved Trøndelag Teater, der hun debuterte i Tennessee Williams’ Forbudt område i 1962. Fra 1968-1970 var Kjellsby på Oslo Nye Teater, i Fjernsynsteatret fra 1973-1977 og fra 1977 har hun vært ansatt på Det Norske Teatret. Der har hun blant annet spilt i Den kaukasiske kritringen, i Lærde damer av Molière, i Faust, Jokaste i Oidipus, fru Stockman i Ein folkefiende, moren i Lerka Jeanne d’Arc av J. Anouilh og Ruth i Frode Gryttens Bikubesong.

Jorunn Kjellsby er også en kjent film- og TV-skuespiller – hun har blant annet spilt i samtlige filmer av Wam & Vennerød, både hovedroller og biroller, og i en rekke TV-serier som for eksempel Fleksnes’ fataliteter og Sejer – djevelen holder lyset. Av andre roller bør rollen som Karen Marie i filmen En ganske snill mann nevnes, en rolle som ga Kjellsby Kanonprisen 2010 for beste kvinnelige hovedrolle.

Kjellsby har i tillegg til æresmedlemskapet og nevnte Kanonprisen også fått Teaterkritikerprisen i 1991, Heddaprisen i 2001, Amandakomiteens ærespris 2006 og Gammleng-prisen i 2015.

Helge Jordal (1946) er utdannet ved Statens Teaterskole 1968-1971, og etter et praksisår på Trøndelag Teater debuterte han som jotunkjempen Mokkurkalve i Loke på Nationaltheatret i 1972, der han ble værende fram til 1977. Fra 1981 har han vært både fast ansatt og jobbet som frilanser på Den Nationale Scene i hjembyen Bergen, og spilt en rekke roller i teatrets oppsetninger, deriblant Jeppe i Jeppe på Bjerget.  Jordal er også kjent for sine rolleprestasjoner i norsk film og TV, blant dem Orions belte, Landstrykere og Nattseilere.

Jordal ble utnevnt til ridder av St. Olavs orden i 2006, fikk Bergen kommunes kunstnerpris i 2007, Amandakomiteens ærespris i 2009, Ivar Medaas-prisen i 2011, Gammleng-prisen i 2012 og Anders Jahres kulturpris i 2016.
Norsk Skuespillerforbunds æresmedlemskap ble innstiftet 1900, da det ble tildelt Bjørn Bjørnson. Ifølge forbundets vedtekter tildeles æresmedlemskap «personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen». De to mottar utmerkelsen under et arrangement for tillitsvalgte i forbundet søndag 11. september.

Oversikt over tidligere utnevnte æresmedlemmer finnes på skuespillerforbund.no her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER