S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 30. mars 2007

Ny figurteaterutdanning i Oslo

Knut Alfsen i gruppen “Levende dukker” er en av Norges fremste figurspillere. Her fra forestillingen Baobab og Bushbaby. Foto: Julie M. Løddesøl


Publisert
30. mars 2007
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/ny-figurteaterutdanning-i-oslo/
Facebook

Høyskolen i Oslo har godkjent fagplan for en ettårig utdanning i figurteater. I mai arrangeres også figurteaterfestival i Oslo.

Av Julie M. Løddesøl

Mannen bak det nye studiet er førsteamanuensis Svein Gundersen ved avdeling for estetiske fag ved Høyskolen i Oslo. Gundersen er for tiden også leder for UNIMA (Union Internationale de la Marionette) Norge. Sist Norge hadde figurteaterutdanning var ved daværende Akademi for figurteater i Fredrikstad fra 1995 til 1998 (som etterpå ble til Akademi for scenekunst).

Den ettårige nye figurteaterutdanningen vil bli gitt på høyskolens etter- og videreutdanningsavdeling, og være et studium man må betale for, som vil gi 60 studiepoeng. Undervisningen vil gå over to år. Det er ennå ikke klart om studiet vil starte til høsten eller fra januar 2008.

Behov for kunnskap

-Det er flere og flere scenekunstnere som bruker dukker og figurer i crossoverforestillinger, og av disse forestillingene ser man at det er behov for kunnskap. Jeg er spent på responsen, sier Gundersen. Han medgir at det beste hadde vært en full kunstutdanning innen figurteater, men det måtte eventuelt kunsthøyskolene tilby, det har ikke Høyskolen i Oslo kapasitet til. Selv underviser han ved høyskolens bachelorstudium for drama, teater og kommunikasjon. Det nye studiet vil koste rundt 12 – 15 000 kroner for 30 studiepoeng. En høyskole er også underlagt markedskreftene, sier Gundersen.

-Vil dere bygge på noen av erfaringene som ble gjort ved Akademi for figurteater ved Høyskolen i Østfold?

-Både og, vi vil forsøke å få tak i en del av lærerne som var der. Vi vil også bruke Nils Petter Underland og Renata Mauer, som underviser ved Høyskolen i Oslo. Det er også mange kunstnere som er aktuelle som pedagoger. Problemet er ikke lærere og studenter, men å få midler til å drive studiet, sier Gundersen, som definerer figurteater som: å anmiere døde objekter.

Charleville

Svein Gundersen forteller forøvrig at de har kontakt med figurteaterutdanningene i Charleville i Frankrike (selve opphavet for denne utdanningen, sier han) og Turkku i Finland, som bygger på Charleville. Begge disse studiestedene tilbyr fireårig utdanning. Praha, et annet viktig sted for figurteater, som Akademi for figurteater hadde tette bånd til, har de ikke hatt kontakt med.

Figurteaterfestival i mai

Den 9. til 13. mai arrangerer Svein Gundersen i samarbeid med Oslo Nye Teater, Trikkestallen på Torshov og Sagene bydel en figurteaterfestival. Her skal blant andre Hordaland Teater, Boa Scenekunst, Teater Joker, Teater Fusentast, Teater Visuell, Haugerud produksjoner, Jazzfigurene, Gjert Werring, La Canela, Buchty a Louthy (Tsjekkia) og Gundersens egen Kulturproduksjoner spille.

Scenekunst.no vil legge ut festivalprogrammet under (“Kurs og seminarer” på forsiden) når det foreligger i april.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no