S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Redaksjonen – 12. oktober 2007

Mangfold i praksis for et lite teater

-Blir vi “straffet” av Kulturdepartementet til neste år fordi vi ikke har eget tilbud til asylsøkerne i Førde og rundt i fylket? Teatersjef Terje Lyngstad ved Sogn og Fjordane Teater spør. Foto: Julie M. Løddesøl


Publisert
12. oktober 2007
Sist endret
26. mai 2023


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/mangfold-i-praksis-for-et-lite-teater/
Facebook

Teatersjef Terje Lyngstad ved Sogn og Fjordane Teater sukker oppgitt over Mangfoldsåret: -Innvandrerne i vårt fylke er asylsøkere og så snart de får oppholdstillatelse, reiser de fra oss. Skal vi straffes av Kulturdepartementet for at vi ikke har egne teatertilbud til dem i 2008?

Av Julie M. Løddesøl

Terje Lyngstad er teatersjef ved et av landets minste teatre, Sogn og Fjordane Teater (SoFT) i Førde. Han syns Mangfoldsåret er problematisk, og er ikke den eneste teatersjefen som er kritisk til Kulturdepartmentets opplegg for 2008.

Teatersjef Lyngstad ble selv innvalgt som kommunestyrerepresant for Ap i Førde i september, og støtter selvsagt arbeidet for å fremme integrering. Men han ser vanskelig for seg at teatret skal være den store “integrerer” i sitt lokalmiljø. Sogn og Fjordane er landets nest minste fylke, med rundt 100 000 innbyggere totalt, og ikke ett tettsted har flere enn 10 000 innbyggere. De som bor i fylket med minoritetsbakgrunn, bor på asylmottak. SoFT har forsøkt å nå asylsøkerne mange ganger.

Strikkegruppe

-Språket er den største barrieren. Dessuten kommer de til asylmottaket en og en, ikke som gruppe, og de reiser herfra så fort de får oppholdstillatelse i Norge. Dermed er det ikke lett å få kontakt. Da vi spilte Saman skal vi leve (forestillingen om Arvid Beheim Karlsen, som døde tragisk i 1999 – Red.anm.) laget vi strikkegruppe på asylmottaket. Skuespillerne Idun Losnegård, Marianne Mørk-Larsen og Jannik Bonnevie hadde med strikketøy og spilte av intervjuene av de 60 personene som man hørte i forestillingen. En av dem, en mannlig asylsøker, forteller der at han hadde vært i Norge i et halvt år, før en norsk person snakket til ham uten å være tvunget eller spurt om det. Asylsøkeren brast da i gråt. De som er i Førde er svært isolert. De har det trolig enda verre i Førde enn de ville hatt i Oslo, hvor de ville truffet landsmenn.

-Kom asylsøkerne fra strikkegruppen for å se hele forestillingen på teatret senere?

-Nei, svarer Lyngstad.

Samfunnsaktør

Utifra denne og annen erfaring mener han at SoFT må gå inn som samfunnsaktør og som enkeltmennesker i mangfoldsarbeidet i fylket, og ikke som teaterinstitusjon.

-Vi skal, som teatersjef Carl Morten Amundsen ved Teatret Vårt sier, gi stemme til de stemmeløse. Det gjør vi hele tiden – med å ha fokus på fraflytting, lengsel, justismord, rasisme og voldsproblematikk. Vi har tenkt politisk i repertoaret i mange år, sier han, og fortsetter:

-Jeg er redd dette blir nok et “politisk korrekt” år, som vi har hatt andre år tidligere. Nå sier kulturministeren at det er aktiviteten i 2009, -10 og -11 som teller. Tidligere har han uttalt at teatrene vil bli premiert på senere budsjetter blant annet for hva de gjør for å fremme kulturelt mangfold. Betyr det at SoFT, som har vanskeligere for å finne en inngang til dette stoffet, blir straffet? Jeg kunne nå si til Kulturdepartementet at alle minoriteter blant publikum skal få gratis billetter. Tilbudet ville gå til grupper som handikappede, ungdom og flerkulturelle. Det er egentlig et tulletiltak, som reduserer mine billettinntekter, men ville jeg få mer statsstøtte av den grunn, fordi det er et mangfoldsprosjekt?

Lyngstad er enig i at Mangfoldsåret kan gi større bevissthet, og vil selv ha større fokus på flerkulturell bakgrunn i ansettelser. Hadde han jobbet et annet sted, ville han også ha tenkt anderledes omkring spørsmålet. Men SoFT kommer ikke til å gjøre spesielle opplegg for kulturelt mangfold i 2008.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no