Svein Aaser. Foto: Foto: Bjørtvedt / Wikipedia

Kulturmelding med fremtidsanalyse

Kulturdepartementet har engasjert konsulentfirmaet InFuture, der tidligere styreleder for Telenor og Nasjonalmuseet Svein Aaser er partner og styreleder, som såkalt prosjektleder for fremtidsanalyse i arbeidet med den nye kulturmeldingen.

I følge firmaets nettsider 13. november  er InFuture engasjert som prosjektleder for fremtidsanalyse i arbeidet med den nye kulturmeldingen.

Styreleder og en av syv partnere i firmaet er Svein Aaser.

Aaser var også styreleder i Nasjonalmuseet i åtte år fram til høsten 2016. I denne rollen gjorde han en avtale om etterlønn med museets daværende direktør Audun Eckhoff. Avtalen var åpent omtalt i årsmeldinger, men omfanget på tre millioner kroner var i manges øyne høyt for en tungt offentlig finansiert institusjon.

Blant dem som reagerte, var kulturminister Linda Hofstad Helleland. I februar i år uttalte hun i følge Dagbladet om etterlønnsavtalen til NRK at  ”det er altfor store summer det er snakk om, og det er ikke greit at en privat stiftelse, som får så store statlige overføringer til sin drift, avtaler etterlønn langt utover det som er vanlig i staten.”

Nå får altså firmaet som Aaser er partner i, betalt av Kulturdepartementet for å utarbeide fremtidsanalyser.

Kastet av Næringsdepartementet
I 2015 måtte Svein Aaser fratre som styreleder i Telenor som følge av manglende tillit fra næringsminister Monica Mæland (H), etter å ha gitt ufullstendig informasjon til Stortinget om Telenors håndtering av den internasjonale korrupsjons-etterforskningen rundt det russiske teleselskapet Vimpelcom, der Telenor har eierandeler.

Aaser hevdet i ettertid i følge DN og VG at en etterfølgende granskningsrapport viste at det var feil å gi ham sparken.

Mandag denne uken varslet kulturminister Linda Hofstad Helleland i et intervju i Nettavisen at den kommende kulturmeldingen vil inneholde store overraskelser og skal fokusere på barn og unge som brukere av kultur. Til det siste ønsker departementet hjelp av fremtidsanalytikere. Helleland refererer i intervjuet til hvilke TV-programmer hennes egen generasjon vokste opp med.

16. november står det om oppdraget på InFutures nettsider at ”En av målene [sic] til den nye kulturmeldingen er å ta hensyn til at yngre nordmenn har helt andre vaner og forventninger til medier enn eldre generasjoner.”

Brødrene Dal har bygget og inspiserer tidsmaskinen Stjernegris (1982). Skjermdump fra nrk.no

– Det hjelper ikke med politikere som klør seg i hodet og tror mye om fremtidens kulturbruk. Vi trenger faglige innspill, og de [fremtidsanalytikerne, red.anm.] har metoder for å kartlegge relevante trender, sier Helleland til Nettavisen.

Arbeidet med en ny kulturmelding ble satt i gang i mars i år.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER