Bilde fra Oslo Nye Teaters oppsetning av Snøfall i 2018. Foto: Bård Gundersen

God jul!

Scenekunst.no ønsker alle sin lesere en riktig god jul og et godt nyttår. Vi er fornøyd med 2019, og gleder oss til nye oppgaver i 2020.

Nå er det på tide å ønske alle som leser oss en riktig god jul og gjøre opp status for året vi går ut av. 2019 har vært et godt år for Scenekunst.no. Vi har økt lesertallene våre og ser at vi stadig oppleves som relevante. Vi ser at leserne våre bryr seg om kritikk og debatt, og at Norge har et fantastisk, levende og engasjert scenekunstmiljø.

Vi har også sett at kunsten er under press. Ikke bare ble dette veldig tydelig med debatten som oppstod i kjølvannet av Ways of Seeing, vi ser gjennomgående at den offentlig finansierte kunsten må argumentere for sin legitimitet, og at det i kampen mot høyrekreftene oppstår ubehagelige situasjoner. Den mest leste saken i 2019 er nyhetssaken om at koreografen Mia Habib anmeldte Resett for hatefulle ytringer. Fordi rasismen som vi så i Resetts kommentarfelt i nyhetssaken også ble knyttet til den anonyme Facebookkontoen Sløseriombudsmannen og videre til det politiske partiet Liberalistene, ble det debatt med Liberalistene i Oslo. Denne saken førte også til debatt med Liberalistene i Oslo. Selv om de er motstandere av skattefinansiert kunst, tok de avstand fra rasisme. Jeg skrev også selv en kommentar om scenekunstens forhold til ytre høyre som ble mye lest.

Scenekunst.no har vært en viktig debattarena for scenekunstfeltet i 2019, og det er vi veldig fornøyd med. Debatten om kunstnerskapsfinansieringen vakte mye engasjement, og det var mange innlegg fra feltet. Jeg har også lyst til å trekke frem debatten om folkedans og bruk av begrepet nasjonalt på dansefeltet som gikk i høst som jeg mener viser bredden i det vi holder på med.

Vi har også publisert masse kritikk i 2019. Vi har dekket de aller fleste norske teatrene. Vi har skrevet om dans, opera, orkester, og vi har vært til stede både på institusjoner og i fritt felt. Scenekunst.no har knyttet til seg mange flinke skribenter med høy kompetanse på det de skriver om, og det at vi nesten hver dag kan dele nye tekster om det som skjer i norsk scenekunst er et privilegium. Dette gleder jeg meg til vi skal fortsette med i 2020.

Så, fra alle oss til alle dere: riktig god jul!

KOMMENTAR
 • Knut-Eirik Baade :

  God jul til dere fra en liberalist. Jeg håper vi kan røyke en fredspipe med dere i året som kommer, da det ikke er vårt ønske å rakke ned på moderne kunst. Debatten burde holde høyere kvalitet enn som så, og vi kan ikke stå til rette for det den såkalte Sløseriombudsmannen måtte mene om ulike kunstformer. Vi ser på kunst som en uttrykksform som definitivt har sin plass i det moderne samfunnet, men som med fordel burde vært finansiert av ildsjeler, besøkende, kunder og andre bidragsytere, fremfor at det tas via statsbudsjettet. Det er først og fremst finansierinsmodellen vi er imot, ikke innholdet.

  Jeg kan ikke garantere at det ikke er liberalister som skriver for Sløseriombudsmannen (jeg har ikke innsyn i disse listene), men som en som skriver litt på facebooksidene til partiet, er det viktig for min del å understreke at det forfatterne av Sløseriombudsmannens innlegg står for, slett ikke trenger reflektere partiets holdninger. Det er deres meninger, og kun deres.

  Mvh,

  Knut-Eirik Baade
  Liberalistene Bærum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER