S C E N E K U N S T
Kritikk Debatt Intervju Nyheter Kalender Musikk Dans Teater Opera Kunst Politikk
Marie Melgård – 20. desember 2011

Frp vil legge ned Norsk Kulturråd


Publisert
20. desember 2011
Sist endret
26. mai 2023
Tekst av

Nyheter

Norsk kulturråd forvalter Norsk kulturfond og andre statlige støtteordninger på kulturområdet. Norsk kulturråd er pådriver for nye kunst- og kulturprosjekt og er et rådgivende organ for staten i kulturspørsmål.

Norsk kulturråd har rundt 100 ansatte og omfatter det administrative ansvaret for Norsk kulturfond som blir forvaltet av Kulturrådet.

Rådet er oppnevnt av Kulturdepartementet og har selv utnevnt tilhørende fagutvalg.

Norsk kulturråd har også sekretariatsansvar for Statens kunstnerstipend, Fond for lyd og bilde og Den kulturelle skolesekken.

I tilllegg har Kulturrådet en egen forsknings- og utviklingsavdeling og en internasjonal seksjon som blant annet er nasjonalt kontaktpunkt for EUs kulturprogram og har en nøkkelrolle i fordelingen av EØS-midler innenfor kulturfeltet i perioden 2009-2014.

Fra 2011 er tidligere ABM-utviklings kompetanse og oppgaver på museums- og arkivfeltet overført til Kulturrådet. Det blir gitt særskilte utviklingsmidler til arkiv og museum og samarbeidstiltak mellom forvaltningsområdene, faglige nettverk og digitale satsinger for abm-feltet. Kilde: Norsk Kulturråd


Del artikkel
https://scenekunst.no/sak/frp-vil-legge-ned-norsk-kulturrad/
Facebook

– En stadig større andel av statens midler forvaltes av en håndfull personer, som i tillegg har svært nære bånd til enkelte deler av norsk kulturliv, mener FrPs Ib Thomsen om Norsk Kulturråd, og foreslår å legge det ned.

Vil desentralisere kulturmakten – og ha slutt på kameraderi og kunstnere med klippekort til støtten.

Frp kaster en aldri så liten kulturpolitisk brannfakkel inn i debatten om kulturrådet:

Frp-representantene Ib Thomsen, Solveig Horne og Øyvind Korsberg fremmet 8. desember et forslag på Stortinget om å legge ned Norsk kulturråd.

De vil erstatte det med "Råd for et levende kulturliv".

— Jeg skjønner at vi ikke får gjennomslag for dette forslaget. Mange tør jo ikke åpne munnen fordi de er avhengig av kulturrådet. Derfor ønsker vi å reise en debatt, sier Ib Thomsen til Scenekunst.no

— I dag er for mye makt tildelt en liten gruppe mennesker, som er utnevnt av Kulturdepartementet. Det er uheldig for kulturen, sier Thomsen.

Han peker på at kulturrådet har fått mer makt etter at ansvaret for Arkiv, bibliotek og museumskompetanse (ABM) også er overført til rådet.

— Konsekvensen av de senere års endringer er at en stadig større andel av statens midler forvaltes av en håndfull personer, som i tillegg har svært nære bånd til enkelte deler av norsk kulturliv, heter det i forslaget.

Mer åpenhet Frp vil derfor jage kultureliten ut av sine lukkede rom – og ivrer nå for mer gjennomsiktighet i tildelinger og avslag:

"Det er grunn til å stille spørsmål ved det demokratiske aspektet i den utviklingen Kulturrådet har hatt. Dette inntrykket forsterkes gjennom den manglende åpenhet til de innvilgninger og avslag som gis av rådet", skriver Frp.

— Kulturrådet er et lukket forum: Før var det politikere som satt i rådet, nå er det kunstnere. Men de er riktignok plukket ut av departementet, og de gir avslag på søknader uten begrunnelse, forklarer Thomsen.

Ifølge Frp får 90 prosent av dem som søker om penger hos Norsk kulturråd avslag, og at det for dem er viktig med en begrunnelse – og innsyn i vurderingskriteriene. Frp foreslår derfor å lage en digital søknadsportal, hvor søknader, avslag og begrunnelser skal være offentlig tilgjengelig.

— Mange irriterer seg over at noen år etter år får penger. Det kan virke som de har klippekort på støtten, legger Thomsen til.

KS og NHO inn Frp foreslår en annen utvelgelse av hvem som skal sitte i rådet. De vil ha et råd med ti representanter, hvor seks er valgt ut av kulturen selv, innenfor ulike kunstuttrykk, mens to er oppnevnt fra næringslivet gjennom NHO, og to oppnevnes av kommunene igjennom KS.

Dette vil gi rådet mindre direkte makt, og mer demokratisk, dynamisk og mindre politisk tilnæring enn hva kulturrådet har i dag, står det i forslaget.

– Hvis danserne velger sin representant til å sitte i rådet, må vedkomne svare for sine medlemmer på årsmøtet, tror jeg det vil ha en bedre effekt enn det vi har i dag, hvor departementet har plukket ut en representant som bare må svare for departementet, forklarer Thomsen.

– Kommunene skal stå for tildelingene Frp vil at Kulturrådet eller et nytt råd, skal ha mer fokus på lokale tildelinger. Sentrale tiltak kan finansieres over statsbudsjettet, men resten kan kommunene ta seg av:

— Det skjer mye rundt i landet, det er der talentene gror. Det er ikke Oslo, eller kulturrådet som får til dette – det er i kommunene det skjer. Hovedtanken bak forslaget er at kommunene skal stå for større grad av tildelingene, forklarer Thomsen.

I forslaget viser de til lignende ordninger i våre skandinaviske naboland, hvor kommunene står for langt større del av tildelingen. I Danmark står kommunene for 58 prosent av tildelingene, mens 42 prosent av den samla støtten fra det offentlige kommer fra staten.

Frp mener flere kommunale tildelinger vil gi en "såkornseffekt", hvor kommunene får mulighet til selv å dyrke frem sine talenter. Dette vil gi mer bredde, både geografisk, men også for sjangerne og hvilke aktører som får støtte.

-Vi ser i idretten at de store talentene kommer fra små idrettslag. Det samme gjelder i kulturen, sier Thomsen.

— Uaktuelt Forslaget ligger nå til behandling i familie- og kulturkomiteen. Saken vil bli behandlet i Stortinget på nyåret.

— Frp har ved flere anledninger fått tyn fra kulturlivet for deres politikk, men i denne omgang har dere fått positive tilbakemeldinger?

— Vi prøver å være konstruktive. I alle år har vi fått kritikk for kulturpolitikken vår, men en må huske på at vårt kulturbudsjett i år er i samme størrelsesorden som kulturbudsjettet var i 2009-2010, så det er ikke mer dramatisk enn det, sier Thomsen.

Scenekunst.no har vært i kontakt med kulturminister Anniken Huitfeldt, og stilte flere spørsmål til henne om Frps forslag. Men kulturministeren har bare en kommentar: — Det er helt uaktuelt å legge ned Norsk Kulturråd, sier Huitfeldt.

Ytringsfrihet og paragraf 100 i grunnloven er rammen rundt Dramatikerforbundets 75-årsmarkering. I den forbindelse er det opprettet flere skribentstipend. Denne teksten er finansiert av et slikt for Scenekunst.no. Denne artikkelen er del av en uavhengig, kritisk gjennomgang av norske bevilgende kulturmyndigheter. Vi opplyser for ryddighetens skyld leserne om at Scenekunst.no høst 2011 søkte om og nettopp har fått avslag på støtte fra Norsk Kulturråd.


S C E N E K U N S T
Utgiver

Scenekunst.no A/S Scenekunst.no er en redaksjonelt uavhengig nettavis for profesjonell scenekunst og tilhørende kulturpolitikk. Vi følger Norsk redaktørforenings redaktørplakat.

Scenekunst.no er medlem av Norsk Tidsskriftforening. Scenekunst.no er støttet av Norsk kulturfond. Fra 2016 er tidsskriftet organisert som et almennyttig aksjeselskap med NTO, DTS, NSF og NoDA som eiere og bidragsytere. Fagforbundet Teater og Scene gir også årlig støtte.

Redaksjonen
Annonser

Vil du annonsere på scenekunst.no?

Kunnskapsmedia AS Sture Bjørseth +47 954 36 031 annonser@scenekunst.no