Jonas og Anders Kippersund mottar Frilansprisen av Norsk Skuespillersenters Linn Meyer Kongshavn. Foto: Siriann Petronella Berdal

Frilansprisen 2020 tildelt Jonas og Anders Kippersund

Teaterbrødrene Jonas og Anders Kippersund ble tildelt Frilansprisen i går kveld. Det skriver Norsk Skuespillersenter i en pressemelding.

Juryen har lagt vekt på vinnernes initiativrike, omfattende og ekspanderende innsats i Hamarområdet, deres evne til å styrke, utvikle og fornye både seg selv og andre frilansere i sitt lokalsamfunn, deres entusiasme og skaperkraft, og ikke minst deres bidrag til en rikere, mere mangfoldig og dynamisk kunstscene i Innlandet.

De jobber for en sak større enn seg selv
Linn Meyer Kongshavn og Siriann Petronella Berdal ved Norsk Skuespillersenter, sa følgende da de overrakte prisen og pengepremien på 20 000 kroner.

– Årets vinnere jobber for en sak større enn seg selv, en sak som kommer områdets frilansere og befolkning til gode. De er fremoverlent og engasjerer seg i kunstpolitiske debatter. I tillegg til den høye aktiviteten på Hamar Teater, ser de muligheter for og skaper samarbeid med mange ulike og til tider utradisjonelle aktører. Dette skaper arbeid til mange frilansere i regionen, samtidig som det skapes nye scenekunstarenaer som trekker på nye publikummere til scenekunsten.

I begrunnelsen for tildelingen poengterte juryen vinnernes omfattende og langvarige innsats, deres skaperkraft, og evnen til å fungere samlende og støttende for kulturlivet i Innlandet.

-Jonas og Anders Kippersund har klare visjoner som fordrer et godt lagspill. De deler velvillig på sin kunnskap og gir plass til andre frilansere, kunstformer og produksjoner. I tillegg har de over lang tid drevet et omfattende og aktivt teaterarbeid med barn og unge.

Sterke nominerte
Juryen skriver at årets nominerte er høyst verdige kandidater. Fellestrekket for dem er at de alle utviser en enorm drivkraft og stamina, og de har bidratt kunstnerisk, administrativt og gjennom sine personlige egenskaper til å styrke frilansere, mangfoldet i scenekunsten og den frie scenekunstens posisjon.

Karstein Solli er en fargerik og leken tverrfaglig kunstner. Han er skapende og utøvende kunstner, regissør, koreograf og pedagog. Han har jobbet i det frie feltet siden 1987 og har gjennom sitt virke vært ansvarlig for over 40 produksjoner i egen regi og har hatt oppdrag som utøvende, regissør og veileder i mer enn 100 produksjoner. Han blander kunst og pedagogikk på en ypperlig måte og blir lyttet til i scenekunstverdenen, både kunstnerisk og politisk. Han har veiledet skuespillere, dansere og andre utøvere fra det frie feltet i over et tiår via sitt verv som kunstnerisk leder for Seanse i Volda. Produksjonen hans er kjent for å være egenartede forestillinger som har høstet god mottagelse og anerkjennelse opp gjennom årene.

 Claire de Wangen-produksjoner har i over 15 år har vært en drivende kraft i frilansmiljøet. Hun har bidratt sterkt til å skape et nyskapende og blomstrende frilansmiljø, og et stort antall arbeidsplasser for norske frilansskuespillere gjennom prosjektene sine. Hun har vært en pioner når det kommer til stedsspesifikt teater i Norge, Hun er nyskapende, engasjerende og utfordrer oss kunstnerisk. Hun søker etter nye innfallsvinkler og særegen dynamikk mellom sted, fiksjon og publikum, mellom teater og tilskuer. Hun er med på å bevisstgjøre oss arkitekturen og omgivelsene vi lever i, samt kommunikasjonen mellom offentlig rom og scenekunsten. Claire de Wangen skaper ressurser, og gir tilbake til faget, kunsten og de frilanserne hun engasjerer.
Det ble en festkveld for feltet, som hedret og kastet lys på noe av det viktige arbeidet frilansskuespillere bidrar med. Tiårsjubileet ble direkte strømmet fra hovedscenen på Det Andre Teatret torsdag 11. juni. Slik kunne hele landets frilansere delta på årets feiring, en digital fest hvor publikum deltok via chat eller med en direktesendt videohilsen. Konferansier Caroline Johansen loset oss lett og lekent gjennom kveldens underholdningsprogram og samtaler med de nominerte, med husband Peter Baden og den musikalske duoen Queendom i ryggen. Tidligere Frilansprisvinner Ane Skumsvoll fremførte en tekst fra egen stue, og vi hilste innom mange av landets kjente og kjære frigrupper. Vi fikk også et innblikk i kreativitet født ut av kjedsomhet under lockdown i Korona-pandemien; en videokavalkade bestående av videoinnslag fra frilansere over hele landet. Kveldens regissør var Cici Henriksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER