Egill Pálsson. Foto: Jan Fredrik Frantzen/Hålogland Teater

Egill Pálsson ny teatersjef på Hålogaland Teater

Islendingen Egill Pálsson er ansatt som ny teatersjef på Hålogaland Teater i Tromsø. I dette korte intervjuet svarer han på spørsmål om hva han vil prioritere i jobben.

Egill Pálsson er en islandsk skuespiller og regissør.  De siste årene han han ledet regilinja ved Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin, der han er ansatt som professor. Han har regissert over 90 produksjoner i syv forskjellige land, og har satt opp forestillinger på mange ulike scener i Norden. Våren 2019 var han i Tromsø, og hadde regi på Blå åker. En forestilling Scenekunst.nos kritiker likte da hun så den i Oslo i juni. Han tiltrer stillingen som teatersjef 1. august 2020 for en åremålsperiode på fem år, men skal være på plass i Tromsø allerede fra januar. I dette korte intervjuet har han svart på noen spørsmål om hvorfor han vil være teatersjef på Hålogaland Teater (HT), og hvordan publikum vil merke at det er han som er kommet til byen.

Hvorfor har du lyst til å være teatersjef på Hålogaland Teater?
Jeg falt for teatret, personalet og regionen da jeg var der oppe. HT har et godt personale, et fantastisk hus og stor mulighet for å vokse og utfolde seg. Jeg falt pladask for byen og regionen, folket og naturen. Så det å reise fra Berlin til polarsirkelen med familien er en hjertens oppgave.  HT som teater har en brennende tilværelse som et stort regionalt teater med en lang historie.

Hva tenker du er regionteatrene og Hålogaland Teater sin viktigste oppgave?
HT er Nord-Norges nasjonale scene, sånn ser jeg det. Det er der for alle i regionen. HTs oppgave er mangfoldig. Det skal være regionens hovedscene hvor regionens historie, fortellinger, kamper og politiske problematikker møter verden. Samtidig skal det være det stedet der verdens dramatikk og teaterkunst møter regionen, et slags vindu hvor Nord-Norge får se verden også. Teatret skal engasjere et bredt publikum, og ha et bredt repertoar.

Barne- og ungdomsteater i arbeidet med Lille HT, som allerede gjør et fantastisk arbeid, er en viktig oppgave. Dette skal forsterkes og kombineres med en forsterket turnévirksomhet.

En forsterket turnévirksomhet er en viktig del av vår visjon, nemlig å kunne komme ut i regionen og være til stede der med flere forestillinger.

Arktisk circle drama: Det er et program som skal etableres hvor HT skal bli sentrum for nyskrevet dramatikk i Norden. Med voksende oppmerksomhet omkring Arktis og klimaendringer, er det viktig at vi forteller hva folk i Norden tenker, føler og opplever.

Hvordan vil publikum se at det er du som er teatersjef?
En teatersjef viser seg gjennom det teatret som drives. Mitt håp er derfor at HT kan bli alles teater. Det kan bli et sted hvor publikum føler seg velkomne, sett og hørt.

Jeg vil at vi kan oppleve HTs styrke og kunstnerskap sammen, og at vi kan samles og dele fortellinger og synspunkter. Jeg vil at vi skal kunne oppleve konserter, film, debatter, barne- og ungdomsforestillinger og store musikaler.

Hva vil være ditt kunstneriske manifest for Tromsø?
Et manifest er et løfte, og løftet er at HT skal være hele regionens teater, fra barn og unge til eldre og helt voksne. For de som vil høre musikaler, le av en god komedie, se nyskrevet dramatikk, oppleve klassikere eller være med på noe eksperimentelt.

Jeg vil at HT skal være et sted hvor verden kommer til, og der scenekunst i Norden kommer til verden, med samarbeidsprosjekter og coproduksjoner. Jeg vil at HT skal være et teater for alle.

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER