Tyngde. Foto: Jonas Falck Evensen. Scenografi: Minutten (Eirik Sæther). Lysdesign: Yasin Gyltepe.

Den nasjonale Ibsenprisen 2019 går til Tyngde av Demian Vitanza.

Demian Vitanza er årets vinner av Ibsenprisen for sceneteksten Tyngde, som hadde urpremiere ved Teaterfestivalen i Fjaler i september 2018. Dette melder Skien kommune i en pressemelding.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikkpris, og har blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. Ibsenprisen deles ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. Ibsenprisen ble delt ut av ordfører Hedda Foss Five under en festaften i Ibsenhuset i Skien onsdag kveld. Kveldens konferansier var Line Rosvoll.

Årets nominerte var:
Kristofer B. Grønskag, for Satellitter på himmelen. Premiere på Brageteatret, 2018.

Demian Vitanza, for Tyngde. Premiere på Nationaltheatret, 2018.

Kristin Auestad Danielsen, for Vår vesle. Premiere på Det Norske Teatret, 2018.

Juryens begrunnelse:
Tyngde av Demian Vitanza: Urpremiere i september 2018 ved Teaterfestivalen i Fjaler, deretter premiere ved Nationaltheatret.

Tyngde er et scenedikt med et sterkt og nært narrativ. I teksten taler to stemmer fra det hinsidige: Den ene på vegne av et ufødt barn, den andre på vegne av en avdød mann. Stemmenes opphav skaper et tekstlig spenn mellom den døde mannens tilværelse som frø dypt i jorden til det ufødte barnets eksistens et sted i kosmos. Historien tar utgangspunkt i det dokumentariske og personlige, men er gitt en teatral forskyvning som gjør at stoffet oppleves allmennmenneskelig og gjenkjennelig. I skildringen av et liv preget av utenforskap, sykdom og stor kjærlighet, aksentueres eksistensielle grunntema: Ensomheten vi alle deler, lengselen, en søken etter fellesskap, mening og trøst. Tyngde er en viktig tekst fordi den evner å favne både individuelle og allmenngyldige perspektiver, og stoffet oppleves gjenkjennelig, rikt og klokt. Tyngde er et nært portrett av en tapserfaring fortalt med den taptes stemme. Vitanza skriver med poetisk kraft og høy kompleksitet om levd og ulevd liv. Språket er stringent, vitalt ogbilledrikt. Verkets gjennomgående bruk av botaniske referanser skaper en nærmest taktil språkopplevelse. Teksten fanger mangfoldet blant scenetekster i samtidsteatret og forener dem i en høyere enhet.

Og samtidig: Det vesentlige ligger gjemt mellom linjene.

Om prisvinneren:
Demian Vitanza (f. 1983) er en norsk/italiensk forfatter og dramatiker. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og London School of Economics and Political Science.

Vitanza debuterte i 2011 med den kritikerroste romanen “urak”. Han har senere gitt ut romanen “Sub rosa” (2014) og skuespillet “Londinium” (2012), som har blitt oversatt til dansk, fransk og kinesisk.

I 2017 ga Vitanza ut romanen “Dette livet eller det neste” fra 2017, som han mottok Ungdommens kritikerpris og Østfoldungdommens kritikerpris for. Romanen var også nominert til blant annet P2-lytternes romanpris.

Som scenekunstner har Vitanza blant annet jobbet med “Papirløse fortellinger” på Nationaltheatret og med “Stemmer fra innsiden” for fengselsinnsatte. Vitanza har også dramatisert Jan Roar Leikvolls roman “Songfuglen” for Det Norske Teatret. Sceneteksten “Tyngde” hadde urpremiere i september 2018 ved Teaterfestivalen i Fjaler, deretter premiere ved Nationaltheatret.

Årets jury:
Karen Frøsland Nystøyl (Norsk kritikerlag)
Endre Sannes Hadland (Norsk dramaturgforum)
Ingrid Forthun (Norsk sceneinstruktørforening)
Erik Schøyen (Norsk teaterlederforum)
Matilde Holdhus (Kunsthøgskolen i Oslo)
Thomas Bye (Skien kommune V/Teater Ibsen)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER