Reindans Foto: Foto: Reindans

Danser med rein

Klar for Nordlysfestivalen med Reindans – Boazodánsa.

Midt på den langstrakte vidda nærmer vi oss reinkverna. Jeg kjenner kulda bite seg fast i kroppen min i det jeg går inn i gjerdet. Temperaturen ligger på 24 minusgrader, vinden herjer og landskapet gir ingen ly. Reinsdyras bevegelsesareal er skremmende innskrenket. I en diameter på 8 meter raser dyra rundt oss med en voldsom kraft. De baner seg vei, både over og under hverandre. Kaster oss ut av balanse. Klatrer på hverandre. Puster og peser. Jeg kan kjenne gevir streife borti huden min. Vi dras med i en bølge av bevegelse.

Slik beskriver de to dansekunstnerne Simone Grøtte Pedersen fra Lakselv og Johanne Eltoft fra Tromsø prosjektet sitt. Til helgen presenterer de verket ”Reindans – Boazodánsa” på Nordlysfestivalen i Tromsø.

De to danserne har faktisk bokstavelig talt danset med reinsdyr. De beveget seg inn i en reinsdyrflokk og danset. Dansingen ble filmet, og filmen blir vist under forestillingen.
Avisen Nordlys har sett forestillingen, og var begeistret:

– Det ble et fantastisk danseshow kombinert med film på widescreen skjermer som minnet mye om imax kino for virkelig å føle at man var tilstedet i reinflokken med både grynting og pusting og klauver, samt horn, skrev anmelderen.
 

Simone Grøtte Pedersen innrømmer overfor Altaposten at hun har et nytt prosjekt på gang, men vil ikke si for mye om det. Nå er det prosjektet Reindans som gjelder.

– Jeg blir ikke lei, for det som skjer når du har spilt en stund, er at du videreutvikler materialet, spesielt de tingene du gjør alene. Du kjenner materialet så godt at du kan ta det enda lenger, forteller hun om hvordan det oppleves å danse den samme produksjonen flere ganger.

Pedersen har brukt deler av høsten til å undervise barn og unge ved kultuirskolen i Lakselv i Finnmark, ettilbud hun selv ikke hadde da hun vokste opp i den nordligste landsdelen.

– Jeg er utdannet dansepedagog, så dette vil jeg gjøre lenge i tillegg til å være utøvende. Det er artig å kunne tilby danseundervisning, spesielt på plasser hvor det ikke finnes organiserte dansetilbud fra før, sier hun til Altaposten.

Produksjonen hun vil skal sette opp etter Reindans er også inspirert av landsdelen hun kommer fra.

– Jeg bruker naturen og personer og ting som skjer i nord. Det har jeg lyst til å skape kunst av.
 

 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER