Fra utdrag av performancen "Sirkling" under finissagen til utstillingen "Hot Pocket".

Basisfinansiering til Tori Wrånes

Performancekunstner Tori Wrånes ble i går som eneste nye kunstner tildelt Kulturrådets basisfinansiering for fri scenekunst for fire år.

I rådsmøte 21. september tildelte Norsk kulturråd performancekunstner Tori Wrånes flerårig støtte over ordningen for basisfinansiering av frie scenekunstgrupper. Wrånes mottar tre millioner kroner per år fra 2018 til 2021.

Ordningen for basisfinansiering har som formål å styrke den kunstneriske virksomheten og gi økonomisk forutsigbarhet over tid til scenekunstnere på særlig høyt nivå. Basisfinansiering er en spesiell ordning som gir scenekunstnere mulighet til å utvikle sine kunstnerskap i dybden. Støtten gis som et fast årlig tilskudd i et begrenset antall år, og skal dekke utgifter til produksjon, formidling, nettverksbygging og drift. I 2017 rommer ordningen 14 kunstnerskap .

– Årets tildeling til Tori Wrånes bidrar til en etterlengtet utvikling og fornying av performancetradisjonen i grenselandet mellom scenekunst og visuell kunst. Tori Wrånes har skapt et stofflig performativt språk som vekker undring og begeistring hos publikum, sier Thorbjørn Gabrielsen, leder for Faglig utvalg for teater hos Kulturrådet, i forbindelse med tildelingen.

Wrånes arbeider i et tverrkunstnerisk uttrykk som rommer performance, scenekunst, visuell kunst og musikk. Hennes utstilling Hot Pocket fylte nylig det tidligere Samtidskunstmuseet på Bankplassen i Oslo som siste utstilling i dette bygget før det nye Nasjonalmuseet åpner dørene.

Kulturrådet skriver i en pressemelding at det i år kom inn rekordmange søknader om basisfinansiering, og at fagutvalgene i tildelinger er opptatt av å prioritere kunstnerskap hvor tilskudd kan bidra til å forløse et videre potensial for kunstnerisk utvikling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER