Meg nær av Arne Lygre er en nominerte til Ibsenprisen. Foto Øyvind Eide. Scenografi og kostymedesign: Katrin Nottrodt. Lysdesign: Agnethe Tellefsen

De nominerte til Ibsenprisen

Juryen til den nasjonale Ibsenprisen har nominert tre dramatiske tekster til Ibsenprisen 2020, som deles ut i Skien om to uker.

Den nasjonale Ibsenprisen er landets eneste dramatikkpris. Den ble opprettet av Skien kommune og delt ut første gang i 1986. Prisen er på 150 000 kroner og en statuett laget av Nina Sundbye. Ibsenprisen deles årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår. Vinneren blir offentliggjort under en et arrangement på Teater Ibsen i Skien, torsdag 19. mars kl. 15.00.

Juryen har nominert tre dramatiske tekster til Ibsenprisen 2020:

Meg nær av Arne Lygre
Urpremiere i mars 2019. Produsert av Nationaltheatret.

Meg nær er en språklig utforsking av nærhet og distanse. Karakterene befinner seg i et eksistensielt rom hvor følelser prøves, relasjoner settes opp mot hverandre og avgjørelser må tas. Slik skapes en sammensatt og nyansert tekst om sosial og relasjonell uro, om frykten for og trangen til å være alene. Lygres bruk av språk og form skaper et paradoksalt forhold til nærhet. Distansen som oppstår påpeker hvor eksistensielt nærhet er. Gjennom Lygres utforsking av teaterets språk og dets ulike perspektiver blir ord omgjort til hendelser. Karakterene plasserer seg finstemt og presist i språk og handling og utfordrer gjennom dette hverandres balansepunkt.

Mare av Lisa Lie
Urpremiere i januar 2019. Produsert av Det Norske Teatret.

Mare er et subtilt og intelligent referanseflettverk. Med utgangspunkt i Evripies’ Medea spinner Lie frem et rikt dramatisk landskap i spennet mellom klassisk tragedie og moderne livsanskuelse. Det mytiske knyttes til vår egen tid gjennom eldgamle og nåtidige referanser, og blir en reise inn i et mytisk landskap der endestasjonen finnes i oss selv. Spennet mellom en postdramatisk struktur hvor scenografien fungerer som et drivende dramaturgisk element og monologer som bringer leseren tett på hovedpersonen, gjør dramaet nærværende. Når det moderne livet settes opp mot den klassiske dramatikken, oppstår ny mening.

Dottera av Goksøyr & Martens
Urpremiere i februar 2019. Produsert av Det Norske Teatret.

Som en tiltalende og teatral dreiebok gir Dottera en troverdig fremstilling av hverdagslivet. Gjennom en simultan, presis og gjennomarbeidet form peker Goksøyr & Martens på utfordringene som ligger i et moderne familieliv med dine, mine og våre barn. Den retrospektive fortellerstilen kombineres med et samtidsrettet utrykk hvor ting skjer parallelt og utenfor karakterenes kontroll. Goksøyr & Martens’ iscenesettende kunstnerskap har en sterk litterær dimensjon. Dottera er dramatikk som gradvis lar en hemmelighet vikle seg ut. Denne oppbygningen, sammen med en tydelig forflytning av fokus underveis i teksten, skaper en parallellitet som er lik livet

Årets jury har bestått av:

  • Norsk teaterlederforum; Nora Evensen.
  • Norsk kritikerlag; Karen Frøsland Nystøyl (Juryens leder)
  • Norsk dramaturgforum: Endre Sannes Hadland
  • Norsk Sceneinstruktørforening: Ingrid Forthun
  • KHIO: Runar Hodne
  • Skien kommune v/Teater Ibsen: Thomas Bye

 

RELATERTE ARTIKLER +

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER