Kulturrådet i Mølleparken. Foto: Ilja Hendel

10 millioner kroner mindre til Norsk Kulturfond

I budsjettforliket for statsbudsjett for 2021 er det klart at det bevilgningene til Norsk Kulturfond reduseres med 10 millioner kroner

Regjeringen har forhandlet med Fremskrittspartiet om statsbudsjettet for 2021. De fleste har kanskje fått med seg at noe av det som har kommet frem gjennom forhandlingene er at det skal bli lavere avgifter på alkohol, sukkervarer og snus. På den andre siden reduseres samtidig bidraget til Norsk Kulturfond med ti millioner kroner. Rådsleder Lars Petter Hagen sier på Kulturrådets egne nettsider at han mener at kuttene er uforståelige og at de vil gå utover de som allerede er hardest rammet av pandemien.

Det er sjelden reelle økninger til kulturfondet. I 2018 bevilget daværende kulturminister Trine Skei Grande syv millioner kroner til fondet til bruk til ordningen som da het basisfinansiering for frie scenekunstgrupper etter at Jo Strømgren Kompani (JSK) hadde falt ut av ordningen. I statsbudsjettet for 2021 flyttes JSK og Verdensteatret til statsbudsjettet og en ordning som skal forvaltes av det som kalles direktoratslinjen i Kulturrådet. I tillegg ble finansieringen av en rekke medlemsorganisasjoner og regionale sentre for dansekunst statsbudsjettets ansvar. Dette førte til at det ble frigjort 25 millioner kroner i kulturfondet, men rådsleder Hagen uttalte også i oktober etter dette forslaget at han skulle ønske de hadde fått en større økning fordi det kulturfondet vil bli enda viktigere for kultursektoren etter koronakrisen. Da påpekte han betydningen av at Regjeringen valgte å styrke enkelte av ordningene gjennom stimuleringsordningen. Denne skal videreføres i første halvdel av 2021. Med denne siste reduksjonen i overføringene til Kulturfondet blir det mindre igjen av det som ble frigjort av overflyttingen av de nevnte tiltakene.

RELATERTE ARTIKLER +
KOMMENTAR
 • Karen Foss :

  Tall kan tolkes forskjellig: Totalsummen kr 25 mill,- delt mellom fristillelse og tilbakehold gir kr 15 mill,- til NKF forvaltning som en fristilt sum: Dette skulle vel kunne anses som et lys i NKF tunnelen? Kr. 10 mill,- tilbakeholdt skal muligens gå med til å redde noen av de mange basiskunstnerne som NKF nå ikke lenger har ansvar for?

  Tallmagien fortsetter: NKF har av året tildelt de største storsummene i “særlig kunstnerskap” til fem (5) utvalgte scenekunstnere, hvorav ingen (0) arbeider utstrakt med bruk av dans og bevegelse i vel-dreid koreografisk ordning, og med bruk av dansere i fleng utøvende på scener og i mange spillinger i inn- og utland.

  Det kan se ut som NKF preferansene har avskaffet dansekunsten som kunstform i sin hele og totale utfoldelse, slik vi kjenner kunstformen i blant annet internasjonale strømninger?

  Med tanke på NKF mandatet om å ha et særlig fokus på mangfold i og for scenekunst Norge, og da helst også for – bredde i mangfoldet – ser det overhodet ikke ut som dansekunstens mangfold er ivaretatt av NKF intensjonene?

  Kanskje kr 10 mill,- summen, (helst sammen med andre offentlige summer) skal bøte på det forunderlige NKF blikket via andre kultur-forvaltninger og annerledes informerte dansekunstvitere?

  Statsrådens kultur-departmentale investeringer kan være vanskelig (umulige ..?) å tyde.

  Men NKF satsningene framstår også som gåtefulle ..? (Hvorfor ventet ikke NKF fagutvalgene til den lovete scenekunstmeldingen kom, for å vekte balansekunsten i egne valg?)

  Fortsatt etterlyses ett avstemt og koordinert samarbeid mellom scenekunstnernes to (2) absolutt utslagsgivende viktige og offentlige kulturmyndigheter. Triste greier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 
SISTE SAKER